O gură de oxigen pentru industria naţională de apărare: România nu va mai importa pulberi

Foto: MApN
Foto: MApN

Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD) a anunţat vineri, 24 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că industria de apărare a României se afla pe drumul cel bun, iar acum are capacitatea de a onora cererile Armatei României. DefenseRomania a scris mai multe articole în ultimii doi ani în care a precizat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere din alte state, inclusiv din Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de ţara noastră se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Industria de apărare este gândită astfel încât să asigure necesarul Armatei României, în ceea ce priveşte echipamentele şi muniţia”, a spus Marian Rasaliu, cu menţiunea că „unităţile din Braşov funcţionează în parametri normali”, precizează ziarul Bună ziua, Braşov.

În situație de criză sau de război pentru Armata României e esențial să aibă capacitate de producție a muniției în țară. Din păcate acest deziderat a fost mult timp știrbit de importul masiv de pulbere și explozibil pe care industria de apărare din România l-a făcut în ultimii ani.

Industria de apărare din România depinde de alte state în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție iar acest lucru e una din marile vulnerabilități ale Armatei României.

De asemenea, deputatul braşovean a amintit că Uzina Carfil este într-un proces de dezvoltare: „A fost deschisă unitatea de producţie de la Hărman. De altfel, în viitor se ia în calcul că întreaga activitate să fie mutată din Braşov”.

Uzina Carfil produce armament și muniție compatibilă cu standardele NATO - armament și muniţie pentru aruncătoare de grenade reactive şi aruncătoare de bombe, tunuri.

Totodată, Marian Rasaliu a menţionat că fabricile de pulberi din judeţul Braşov sunt în această perioadă în curs de retehnologizare şi restructurare. „Vom ajunge să nu mai fim puşi în situaţia de a mai importa pulberi, care este materia primă principală pentru muniţie”, a continuat Rasaliu.

Una dintre aceste fabrici ar putea fi Pirochim Victoria care fabrică pulberi piroxilinice, dar şi Tohan care produce, potrivit Romarm, unele dintre cele mai căutate articole militare, precum proiectilele de 122 mm.

În judeţul Braşov sunt şapte unităţi de producţie din domeniul industriei de apărare, iar în ultimii ani salariaţii acestora au organizat mai multe proteste, fiind nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă.

Facilitățile de producție au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire. Spre exemplu la Făgăraș nu se mai produc pulberi din 2004, potrivit unei declarații făcute anul trecut de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Pirochim Victoria se află în aceeași stare de degradare precum Făgărașul.

În vara anului 2020, Comisia pentru Apărare din Camera Deputaților anunța aprobarea unei investiții la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Investiția a fost asumată atunci de Guvernul României și se ridică la suma de 22 de milioane de euro. Ea presupune retehnologizarea și repunerea pe picioare a Fabricii de Pulberi de la Făgăraș.

În prezent România, prin ministerul Economiei, minister în subordinea căruia se află industria de apărare, încearcă să reia producția de pulberi și explozibili. 

DefenseRomania aminteşte că, în primăvara acestui an, ministerul Economiei a semnat un Memorandum pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.

Nu e clar dacă Memorandumul cu sud-coreenii de la Hanhwa Aerospace vizează retehnologizarea și reînceperea producției în una din facilitățile deja existente, precum Fabrica de Pulberi Făgăraș, sau vizează ridicarea prin transfer de tehnologie a unei noi unități. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel