Noua politică militară a Japoniei privind exporturile de arme înfurie Moscova: ”Rachetele Patriot japoneze ar putea ajunge în Ucraina”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army

Decizia Japoniei privind exportul rachetelor Patriot este văzută de Rusia ca o acțiune care ar putea avea "consecințe grave" pentru relațiile bilaterale, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Săptămâna trecută, după revizuirea principiilor directoare privind exportul de arme, Japonia a declarat că va fi posibil să livreze Statelor Unite rachete de apărare aeriană Patriot , în prima revizuire majoră de către Tokyo a unor astfel de restricții de export, după nouă ani.

Deși noile controale la export ale Japoniei încă o împiedică să trimită arme către țările aflate în război, această prevedere se va putea aplica în mod indirect Ucrainei în războiul cu Rusia, deoarece oferă Statelor Unite o capacitate suplimentară de a oferi ajutor militar Kievului.

De fapt, Japonia se pare că are de gând să exporte rachete doar pentru sistemele Patriot americane dislocate în regiunea Asia Pacific. Dar chiar și așa, acest lucru va lua o povară de pe umerii Pentagonului care a fost nevoit să scoată din depozite un număr ridicat de rachete pentru sistemele Patriot livrate Ucrainei.

 

Moscova, înfuriată de decizia Japoniei

 

Decizia Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot va avea „consecințe grave” pentru relațiile dintre Rusia și Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.

Relațiile dintre Moscova și Tokyo, deja dificile, s-au deteriorat brusc de când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022. Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali pentru a impune sancțiuni economice drastice Rusiei.

„Partea japoneză pierde controlul asupra armelor cu care Washingtonul poate face acum tot ce vrea”, a declarat Zaharova într-un briefing săptămânal. „Nu poate fi exclus ca, conform unei scheme deja testate, rachetele Patriot să ajungă în Ucraina”.

Un astfel de scenariu ar fi „interpretat ca acțiuni ostile împotriva Rusiei și va duce la consecințe grave pentru Japonia în contextul relațiilor bilaterale”, a spus ea.

Rusia și Japonia nu au încheiat încă un tratat care să pună capăt ostilităților celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei vechi dispute teritoriale care implică un lanț de insule din Pacific cunoscute în Japonia ca Teritoriile de Nord și în Rusia sub numele de Kurile de Sud.

Chiar înainte de conflictul din Ucraina, Tokyo s-a plâns de desfășurarea militară rusă sporită pe insule, pe care Uniunea Sovietică le-a confiscat Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel