Noile obuziere cu care rușii speră să domine Pzh-2000 sau Archer: Koalitsiya-SV sunt performante ”pe hârtie”, dar încă nu au demonstrat pe frontul din Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tun autopropulsat Koaliția-SV / 2S35 Koalitsiya-SV. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tun autopropulsat Koaliția-SV / 2S35 Koalitsiya-SV. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Presa de propagandă rusă preia un un articol al publicației franceze ”Meta-defense”, în care e semnalat faptul că noile tunuri autopropulsate 2S35 Koalitsiya-SV au intrat în dotarea armatei ruse în urmă cu câteva săptămâni și participă deja la operațiuni de luptă pe frontul din Ucraina.

“Cu o mobilitate ridicată, o rată impresionantă de tragere și o rază lungă de acțiune, Koalitsiya-SV se află pe picor de egalitate cu cele mai bune sisteme de artilerie europene. Acesta este răspunsul Rusiei la tunul autopropulsat german Pzh-2000. Koalitsiya-SV demonstrează performanțe remarcabile, depășind majoritatea sistemelor de artilerie occidentale prezente în Ucraina”, se arată în articolul Meta-defense, citat de topwar.ru.

După cum au notat jurnaliștii francezi, tunurile autopropulsate occidentale avansate aflate la dispoziția Forțelor Armate ale Ucrainei permit artileriei ucrainene să compenseze dimensiunea mai mică a arsenalului de arme și consumul mai mic de muniție.

 

2S35 Koalitsiya-SV vrea să concureze cu obuzierele occidentale Pzh-2000, Archer sau Caesar

Obuzier suedez autopropulsat Archer, montat pe un camion MAN 8x8. Sursă foto: Bae Systems

Potrivit acestora, artileria rusă este impresionantă prin puterea de foc și, mai ales, prin densitatea acestuia. În pofida acestui lucru, tunurile autopropulsate 2S3 Akatsiya și 2S19 Msta-S desfășurate în Ucraina au arătat performanțe clar mai slabe decât sistemele occidentale, în special cele mai moderne precum Pzh-2000 german, Archer suedez și Caesar francez.

“Însă, apariția unor noi sisteme rusești, în primul rând a tunului autopropulsat șenilat 2S35 Koalitsiya-SV și a unor noi proiectile dirijate cu rază de acțiune extinsă, ar putea schimba echilibrul forțelor de artilerie”, au precizat autorii articolului din publicația occidentală.

Aceștia au remarcat că, până la sfârșitul anilor 1980, artileria autopropulastă sovietică se afla la același nivel cu cea din statele membre NATO. Akatsiya și Msta-S, dotate cu tunuri de 152 de milimetri, au arătat o rază de acțiune, cadență de foc și precizie apropiate de sistemele americane M-109, britanice AS-90 și franceze AUF-1.

Astfel, Msta-S poate trage până la opt proiectile cu calibrul de 152 de milimetri pe minut, având o bătaie de 25 de kilometri la folosirea muniției convenționale și de 28 de kilometri cu muniție anti-reactivă. În același timp, AUF-1 GCT, un tun francez autopropulsat dezvoltat la sfârșitul anilor 1970, are o bătaie de 23,5 și respectiv 28 de kilometri, cu o rată de foc similară cu cea a sistemului rusesc.

Cu toate acestea, ulterior, în armatele europene au apărut tunuri autopropulsate cu țevi mai lungi și cu calculatoare balistice mai avansate, precum Pzh-2000, Archer sau Caesar. Acestea au o bătaie de până la 40 de kilometri cu proiectile convenționale și de 50 de kilometri cu muniție anti-reactivă, dar și o precizie semnificativ mai mare.

“Apariția noului tun autopropulsat 2S35 Koalitsiya-SV reprezintă un pas serios înainte pentru artileria rusă. Acesta are o bătaie de până la 80 de kilometri și o cadență de tragere de 16 proiectile pe minut, demonstrând caracteristici incomparabile cu Akatsiya și chiar cu Msta-S, pe care ar trebui să le înlocuiască în următorii ani”, au concluzionat autorii articolului.

Comentariul autorului:

Performanțele noului tun autopropulsat de producție rusească arată bine “pe hârtie”, însă, deocamdată, acesta nu a confirmat pe frontul din Ucraina.

Nu este exclus faptul ca, la fel ca și în cazul altor mașini de luptă moderne, precum tancurile T-14 Armata sau mașinile de luptă pentru sprijinul tancurilor de tip Terminator, noile tunuri Koalitsiya-SV să aibă nevoie de o anumită perioadă de timp pentru adaptarea la condițiile reale de luptă. Mai ales că, la fel ca și în cazul tancului T-14 Armata, dezvoltarea tunului autopropulsat Koalitsiya-SV s-a întins pe o perioadă lungă de timp, incluzând mai multe amânări sau prelungiri de termene. Din această cauză, s-ar putea dovedi că deja sunt necesare anumite corecții și modernizări pentru conectarea reală la condițiile de ducere a războiului modern.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel