Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Nexium Defense Cloud - Thales
Nexium Defense Cloud - Thales

NATO a selectat Thales pentru a realiza prima soluție certificată de servicii IT cloud destinată forțelor armate, care poate fi desfășurată într-un teatru de operații militare în mai puțin de 24 de ore.

Sistemul de servicii IT (information technology) destinat apărării, dezvoltat de Thales, va permite structurilor dislocate în teatrul de operații să analizeze și partajeze informații și date în timp real, cu asigurarea unui grad de protecție ridicat a acestora.

Arhitecturile existente necesită pentru instalare câteva luni și zeci de ingineri specializați care lucrează în proximitatea zonei de luptă pentru a implementa sistemele necesare. În schimb, soluția de la Thales, Nexium Defense Cloud, poate fi implementată de o mică echipă de experți care va pune la dispoziție, în doar câteva ore, servicii și aplicații IT în locații aflate la mii de kilometri distanță. Această soluție se bazează pe o abordare integrată care cuprinde setul de aplicații IT, managementul acestora, rețele și securitate, și cu o arhitectură generală a sistemului concepută pentru deservi niveluri diferite de confidențialitate.

Potrivit Thales, Nexium Defense Cloud oferă o gamă largă de configurații, plecând de la o infrastructură de capacitate mare și ușor scalabilă pentru conducerea și statul major al teatrului de operații, și terminând cu sisteme containerizate all-in-one destinate echipării unei baze înaintate, care va deveni un nod cloud în doar câteva ore.

De asemenea, Nexium Defense Cloud include toate componentele necesare unui punct de comandă (servere, suporți de stocare a datelor, sisteme de supraveghere etc.) și îndeplinește cerințele de performanță în ceea ce privește dimensiunea, greutatea și puterea (size, weight and power - SWaP) pentru a simplifica implementarea și a minimiza amprenta logistică.

Soluția propusă de Thales a fost concepută pentru a respecta cerințele standardului NATO - Networked Missioned Networking (FMN), care stabilește cadrul de cooperare între rețelele de comandă și control ale forțelor de coaliție.

Comentariul autorului: Și până în prezent NATO avea posibilitatea să disloce rapid într-un teatru de acțiuni militare capabilități importante de prelucrare și stocare a informațiilor, dar progresele tehnologice în materie de armamente și senzori care vin la pachet cu o cantitate uriașă de date nu mai pot fi sprijinite corespunzător de tehnologiile IT actuale.

De asemenea, operațiile militare ale viitorului se vor baza tot mai mult pe inteligența artificială și seturi numeroase de scenarii de acțiune, care la rândul lor  necesită sisteme IT foarte performante.

Prin acest demers de înzestrare a forțelor de coaliție cu un sistem avansat de gestionare a procesului IT, NATO nu face altceva decât să vină în întâmpinarea unei cerințe legitime, care se va manifesta tot mai acut în următorii ani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel