Nave de luptă americane în Marea Neagră? Speculații privind posibilitatea ca Turcia să deschidă Bosforul și Dardanele

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Donald Cook și un avion de recunoaștere și luptă antisubmarin de tip P-8 Poseidon al U.S. Navy. Sursă foto: U.S. Navy
Distrugătorul american USS Donald Cook și un avion de recunoaștere și luptă antisubmarin de tip P-8 Poseidon al U.S. Navy. Sursă foto: U.S. Navy

Potrivit agenției de presă Anadolu din Turcia, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat, pe 15.03.2023, că, în prezent, autoritățile turce monitorizează îndeaproape situația din jurul incidentului cu drona americană MQ-9 Reaper din Marea Neagră și mențin diverse contacte cu partenerii de la Washington.

După cum a precizat acesta, “Turcia încearcă să găsească o soluție rezonabilă și logică de rezolvare a acestei probleme”. Autoritățile turce se declară în favoarea unei ieșiri pașnice din situația actuală.

Cu toate acestea, Akar a refuzat să răspundă la întrebarea unui corespondent al agenției dacă Turcia va permite trecerea navelor Marinei americane prin strâmtorile Bosfor și Dardanele la primirea unei cereri corespunzătoare. El a subliniat doar că Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Externe din Turcia sunt în strânsă legătură cu administrația prezidențială, iar toți pașii principali în această direcție vor fi clari în viitorul apropiat.

 

Speculații privind încercarea navelor americane de a intra în Marea Neagră

 

Portalul de propagandă rusă Topwar speculează că acest lucru înseamnă că Turcia discută despre posibilitatea deschiderii strâmtorilor pentru navele Marinei americane, precum și alte opțiuni de acțiune în situația actuală.

Astfel, nu poate fi exclus faptul ca Statele Unite să insiste asupra deschiderii strâmtorilor pentru ca navele de luptă să intre în Marea Neagră.

Potrivit Washingtonului, aceste nave vor îndeplini misiuni de căutare și colectare a fragmentelor dronei avariate. Anterior, atât Casa Albă, cât și Pentagonul au remarcat că incidentul nu va afecta capacitatea Statelor Unite de a continua zborurile cu drone deasupra apelor internaționale.

Ținând cont de faptul că drona a căzut în apele internaționale, este normal ca SUA să dorească să o scoată din apă, pentru ca fragmentele acesteia să nu cadă în mâinile specialiștilor ruși. Mai ales că, atât secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev, cât și șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, au admis mai devreme posibile eforturi din partea rusă pentru a recupera fragmente din drona americană aflată în Marea Neagră. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel