„Provocarea ar fi aceea de a oferi rapid îngrijiri de înaltă calitate, în cel mai rău scenariu, atunci când există un număr mare de răniți”, a spus el.
Într-un astfel de scenariu, a spus el, NATO intenționează să coordoneze transportul unui număr mare de soldați răniți mai departe de linia frontului cu trenuri spital, deoarece evacuarea aeriană ar putea să nu fie posibilă. Acest scenariu probabil de evacuare medicală va fi diferit de experiența Aliaților în Afganistan și Irak.
Planificarea evacuării medicale face parte dintr-un plan mult mai amplu al NATO de revizuire și consolidare a capacității alianței de descurajare și apărare împotriva oricărui atac rusesc care ar rezulta dintr-o invazie rusă la scară largă în Ucraina.
În special, pentru prima dată de la Războiul Rece, NATO a elaborat planuri majore de apărare care descriu în mod clar modul în care Alianța ar răspunde unui eventual atac rusesc.
NATO dezvoltă numeroase coridoare terestre
Anterior, Voice of America a relatat că, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO nu vede o „amenințare imediată” iminentă din partea Rusiei, șeful armatei norvegiene, Erik Kristoffersen, a declarat că Alianța Nord-Atlantică are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti pentru o eventuală confruntare cu Rusia, deoarece Kremlinul își consolidează puterea militară.
De asemenea, presa a relatat că NATO dezvoltă numeroase „coridoare terestre” pentru a deplasa trupe și arme americane pe linia frontului în cazul unui război rusesc în țările din Europa de Est.
În același timp, pentru prima dată în peste 30 de ani, guvernul german a aprobat noi recomandări privind apărarea comună, care propun o serie de măsuri, cum ar fi desfășurarea de trupe NATO pe flancul estic și revenirea la serviciul obligatoriu pentru recruți.
În iulie, la summitul NATO, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Alianța pregătește, de asemenea, planuri și programe pentru a contracara amenințările hibride din partea Rusiei și a altor țări.
De la summit, unii analisti militari au remarcat că războiul Rusiei a lansat o cursă a înarmărilor care va avea implicații globale, iar unii oficiali au făcut presiuni pentru creșterea cheltuielilor cu apărarea și pentru ca noua alianță să depășească producția de arme.
Unii analiști spun, de asemenea, că prioritatea NATO ar trebui să fie consolidarea apărării și a descurajării pentru a evita războiul și că NATO ar putea să nu fie pregătită pentru tipul de război prelungit pe care Rusia îl poartă în prezent în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News