NATO lansează săptămâna viitoare cele mai mari exerciții aeriene din istoria sa: Air Defender 2023. O parte din spațiul aerian german, închis zborurilor civile

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.

Wall Street Journal, citat de The New Khalij, a relatat că la manevre vor participa aproximativ 250 de avioane, printre care bombardiere strategice B-1, avioane de vânătoare avansate F-35 și drone cu rază lungă de acțiune, și peste 10.000 de militari. Aceste manevre militare vor ajuta forțele aeriene aliate să se desfășoare mai bine în Europa și în alte părți pentru a proteja parteneri precum Coreea de Sud și Japonia.

Exercițiul Air Defender 2023 are loc măsură ce NATO a dobândit o nouă importanță ca alianță defensivă, după atacul Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut, care a declanșat cel mai mare conflict armat din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Noile tensiuni dintre Est și Vest s-au extins în toate părțile lumii, mai ales după exercițiile comune care au reunit China și Rusia în această săptămână și care i-au înfuriat pe aliații SUA din Asia.

Forțele Aeriene americane vor participa cu 100 de avioane și 2.600 de militari din 42 de state federale. Manevrele se vor întinde din America prin Germania până la granițele Rusiei în Marea Baltică și în jurul Mării Negre în perioada 12-23 iunie.

Foto: US Air National Guard

Prin conducerea manevrelor, care au fost concepute pentru prima dată în 2018, în urma impactului anexării Crimeii de către Rusia, Germania încearcă să arate o atitudine mai combativă, întrucât recenta manevră a președintelui Vladimir Putin în Ucraina a determinat Berlinul să acorde importanță forțelor sale armate după decenii de neglijență.

Manevrele de "apărare aeriană" vor include exerciții de desfășurare în masă a forțelor și echipamentelor din Statele Unite în Europa, în pregătirea scenariilor în care Rusia organizează atacuri asupra membrilor NATO.

Scenariul de bază al manevrelor include capturarea de către inamic a portului german Rostock într-un atac care ar declanșa clauza de apărare reciprocă stipulată în articolul 5. Răspunsul va include refacerea portului și a altor infrastructuri, pe lângă apărarea orașelor și trecerea la acțiuni ofensive. Vor fi simulate atacuri cu rachete și drone rusești și vor fi desfășurate avioane de luptă pentru a le respinge.

Părți din spațiul aerian german vor fi închise zborurilor civile pentru perioade scurte. Exercițiile se vor extinde și în flancul de est al NATO pe cerul unor țări precum Lituania și România, Polonia și Republica Cehă.

Forțele aeriene comune vor desfășura și exerciții pentru a umple golul european de securitate rezultat din lipsa apărării antiaeriene. Germania, cea mai mare țară din Europa ca populație, are 11 sisteme de apărare antiaeriană Patriot, dintre care două sunt împrumutate Poloniei, iar unele dintre ele sunt în întreținere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel