Moment istoric: Primul zbor al primului F-16 privat (VIDEO)

Cătălin Costea |
Data publicării:

Un contractor militar privat american a cumpărat recent 29 de avioane de luptă F-16A Fighting Falcon. Patru dintre acestea au ajuns recent în SUA, cu o aeronavă ucraineană de transport An-124, iar unul, care are și un istoric remarcabil, a marcat deja prima decolare a unui F-16 proprietate privată.

Compania care a achiziționat avioanele, Top Aces, are un contract pentru instruirea piloților Forțelor Aeriene americane în lupta aeriană și va folosi avioanele super manevrabile F-16 pentru a simula avioanele rusești și chineze pe timpul antrenamentelor.

Avionul care a marcat zborul inaugural al unei aeronave F-16 private provine de la Forțele Aeriene israeliene și este un veteran al misiunilor de luptă îndreptate împotriva programului nuclear pe care Irakul a încercat la un moment dat să îl dezvolte.

Israelul a achiziționat acest F-16A - cunoscut după numărul de serie 78-0322 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA - la sfârșitul anilor 1970. Primind numele de cod „Netz” („Șoim”) în serviciul Forțelor Aeriene israeliene, avionul a fost implicat în Operația Opera, cum a fost denumit atacul aerian al Israelului asupra reactorului nuclear Osirak din Irak.

Potrivit The Aviationist, 78-0322 a fost unul dintre cele opt avioane F-16 care au atacat reactorul Osirak pe 7 iunie 1981. Israelul, care considera la acel moment că reactorul a fost conceput pentru a produce armament nuclear, a atacat reactorul cu 16 bombe de aproximativ 900 kg, distrugând instalațiile aflate în construcție și afectând semnificativ programului nuclear urmărit de Saddam Hussein.

Piloții angajați de companiile private de aviație sunt de obicei foști piloți militari cu mii de ore de zbor și cu experiență în tehnicile, tacticile și procedurile de ducere a acțiunilor de luptă aeriană. Compania Top Aces va folosi avioanele F-16 și pentru instruirea controlorilor de trafic aerian, precum și pentru a simula atacurile cu rachete de croazieră sau drone fără pilot, care zboară fără manevre în direcție și la altitudini foarte mici.

Nu este clar câte dintre cele 29 de F-16 achiziționate de Top Aces vor fi menținute exclusiv pentru zbor, însă, având în vedere vechimea de peste 40 de ani a acestora, este foarte probabil ca o bună parte dintre ele să fie destinate așa-numitului proces de “canibalizare”, pentru obținerea pieselor de schimb.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel