Moment istoric în SUA: Formație de A-10 și F-16, având la manșă doar femei piloți. România are și ea cu ce se mândri

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, sursă foto: US Air Force
F-16, sursă foto: US Air Force

”Într-o după-amiază senină și însorită, opt avioane de luptă A-10 Thunderbolt II și două F-16 Fighting Falcons au fost autorizate la decolare pentru a efectua antrenamente de sprijin aerian apropiat (close air support - CAS)” este fraza de început a unui articol al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), în care se anunță o premieră în istoria aviației mondiale.

”Acest tip de antrenament nu este ceva deosebit pentru Escadrila 25 sau 36 de Luptă, dar astăzi fiecare dintre aceste avioane a fost pilotat de o femeie”, anunță serviciul de presă al USAF, premiera mondială.

 

Primul antrenament de luptă din lume cu formație mare, condus de femei piloți

 

1. Sursă foto... (femei-pilot-sua_50350100.jpg)

Cele 10 femei pilot care au participat la evenimentul istoric din SUA. Sursă foto: U.S. Air Force

”Ieri [25 octombrie], Escadrilele 25 și 36 de luptă au executat primul antrenament din lume cu formație mare, condus de femei piloți”, se precizează pe pagina de facebook a Bazei Aeriene Osan, unde a avut loc evenimentul.

Pe lângă faptul, că formația de nivel escadrilă a avut la manșă doar femei, o echipă meteorologică formată exclusiv din femei a informat piloții înaintea zborului. De asemenea, în procesul de pregătire și desfășurare a întregului antrenament, inclusiv dirijarea radio de la turnul de control al traficului aerian, au fost implicate doar femei.

Efortul de echipă a arătat abilitatea pe care o au femeile de a conduce toate aspectele, de la planificare până la execuția misiunii, se precizează în articolul USAF.

Pe 28 aprilie 1993, când fostul secretar al Apărării al SUA, Les Aspin, a ordonat serviciilor militare să permită femeilor să zboare în luptă, nu exista un calendar privind cât de curând lumea va vedea creșterea procentului de femei piloți de luptă.

După aproape 30 de ani, există doar 103 piloți de luptă femei, specialitatea 11F, în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, se remarcă în comunicat evidențiind un progres totuși mic de-a lungul timpului în introducerea femeilor ca pilot de luptă.

„În cei 15 ani de zbor cu F-16, am făcut parte din 10 escadrile de luptă și am avut un total de alte șase femei-pilot în toate aceste escadrile”, a spus Lt.col. Katie „Tabu” Gaetke, din Forța a 7-a Aeriană, șef al Planificării și Politicii. „Nu am fost niciodată într-o escadrilă cu mai mult de o altă femeie-pilot. Să ai opt femei într-o escadrilă de luptă este ireal!”

Gaetke a continuat: „Când ești singura femeie (sau orice minoritate) […], există o povară implicită pe care o porți – de a reprezenta toate femeile. Indiferent dacă îți dai seama sau nu, oamenii își amintesc acțiunile tale și tind să generalizeze ceea ce faci sau spui ca reprezentant pentru toți oamenii care seamănă cu tine. Când există opt femei într-o singură escadrilă de luptă, sunt dintr-o dată prea multe pentru a fi doar una, care să reprezinte grupul. Fiecare persoană este mai liberă să fie ea însăși, să contribuie cu perspectiva sa unică, să-și asume riscuri, să inoveze și să greșească fără să-și facă griji că stereotipurile negative se vor reflecta asupra ei. Acesta este momentul în care noi, ca Forțe Aeriene, putem câștiga cu adevărat din diverse perspective: când diversitatea nu este doar o anomalie, ci există o masă critică.”

 

Femeie pilot, inclusiv de F-22 Raptor

 

„Când eram în școală, am întâlnit o femeie pilot de F-22 Raptor care era staționată în orașul meu natal, Anchorage, Alaska”, a spus Grace „Slap” Herrman, pilot de A-10 Thunderbolt II. „Mi-a spus că a mers la Academia Forțelor Aeriene unde a zburat cu planoare și în cele din urmă a fost selectată pentru a fi pilot USAF. Exact în acel moment mi-am dat seama că a fi pilot de luptă era posibil pentru o fată și aveam să fiu pilot de luptă. Știu că această interacțiune a fost probabil ceva care părea atât de mic pentru Elizabeth, dar mie mi-a schimbat viața.”

Antrenamentul din 25 octombrie a reunit femei pilot cu niveluri de experiență diferite, de la un locotenent la prima ieșire, până la locotenenți-colonei cu ani mulți de experiență operațională neprețuită.

La aterizare, liderii Forței a 7-a Aeriene, Aripii 51 Luptă, familia, colegii de echipă și trupele Girl Scouts s-au alăturat unei sărbători pentru ultimul zbor al căpitanului Erin Fullam, pilot de F-16 Fighting Falcon.

„Semnificația zborului de astăzi nu este pentru noi, piloții”, a spus căpitanul Grace „Slap” Herman. „Este pentru tânăra care nu a văzut niciodată o femeie pilot de luptă, cu atât mai 10 dintre ele. Zburăm pentru ea, astfel încât să știe că nimic nu este în afara puterilor ei și nu trebuie decât să creadă că într-o zi va fi un viitor pilot de luptă”, încheie serviciul de presă al USAF, articolul despre o premieră mondială în istoria aviației.

 

Și România are cu ce se mândri

 

Comentariul autorului: Și în Forțele Aeriene ale României femeile au fost prezente încă din timpul celui de-al doilea război mondial, prin celebra Escadrilă „Albă”, care îndeplinea misiuni de ambulanță aeriană. Astăzi, în România femeile pilotează avioane de luptă supersonice, desigur nu într-un număr atât de mare ca în USAF, dar într-un procent destul de apropiat de USAF.

Performanțele femeilor pilot din România sunt la nivel ridicat, aici amintind doar de faptul că avem prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC (Strategic Aircraft Capability – SAC), după ce anterior a fost pilot de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel