Potrivit mai multor experţi, consultaţi de TVR, achiziţia are efecte benefice pe termen mediu și lung, pentru că România poate deveni un hub regional pentru mentenanţa avioanelor F-16 şi pentru instruirea piloţilor.
Potrivit şefilor Armatei României, primele avioane vor ajunge în România la sfârşitul acestui an şi vor fi modernizate la Aerostar Bacău.
Amintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, Departamentul american de Stat a aprobat vânzarea potenţială de echipamente şi servicii către România pentru modernizarea a 32 de avioane F-16.
Valoarea estimată a vânzării acestor echipamente şi servicii este de 105 milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul. Antreprenorul principal va fi Lockheed Martin, a adăugat Departamentul american al Apărării.
La începutul lunii iunie, Norvegia că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după undă verde dată de autorităţile americane şi norvegiene.
România a retras din serviciu pe data de 15 mai bătrânele avioane MiG-21 LanceR. În prezent Forțele Aeriene Române dispun de doar 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, adică o escadrilă.
România, hub regional de mentenanță: Suntem foarte bine poziţionaţi să devenim furnizor de expertiză şi pentru Ucraina
,,Asemenea capacitate aeriană plus capacitate de mentenanţă şi reparaţii asigurată cu partea americană va fi importantă la nivel regional. Noi suntem foarte bine poziţionaţi să devenim pe termen mediu şi lung un furnizor foarte important de servicii şi de expertiză şi pentru Ucraina. Vom avea şi centru de mentenaţă, vom avea şi simulator pentru instruire pentru piloţii de F-16, avem şi experienţa noastră în domeniul aviatic, care este apropiată şi cunoscută de către partea ucraineană", a preciza Claudiu Degeratu, expert în relaţii internaţionale, într-un interviu acordat TVR.
În acest moment, Forţele Aeriene Romane au în dotare 17 avioane F-16, adică o escadrilă. Cele 32 de avioane cumpărate din Norvegia vor alcătui alte două.
,,Ne așteptăm ca a doua escadrilă să spunem, din dotarea Forțelor Aeriene, să înceapă să execute misiunile de la jumătatea anului viitor încolo. După 2025-2026 ar fi toate cele 3 escadrile executând misiuni pe cele 3 baze aeriene", a declarat generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
Avioanele F-16 vor înlocui bătrânele MIG-21, care au fost retrase complet de Armata Română pe 15 mai. În același timp, vor asigura tranziția către achiziția de avioane de ultima generație F-35, obiectiv anunțat de președintele Klaus Iohannis și aprobat de CSAT.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News