Mișcarea de partizani ucraineni Atesh: Forțele ruse transportă muniția peste podul Crimeea în camioane civile

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Misterul afluxului de turiști spre Crimeea începe să se lămurească. Podul de la Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, este folosit masiv pentru a aduce în Crimeea noi formațiuni militare ruse și nu turiști. Ulterior, acestea se deplasează spre nord, către zona de confruntare. Rușii ”folosesc camioane civile pentru transportul ascuns de muniție prin Crimeea. Coloane de mașini sunt trimise peste podul din Crimeea și merg spre nord, în față”, a precizat mișcarea de partizani Atesh.

De asemenea, ”în ultimele zile, inamicul a intensificat semnificativ transferul de personal, muniție și echipament, ceea ce a devenit unul dintre motivele blocajelor mari de pe podul din Crimeea”, potrivit Atesh.

În ultimele două săptămâni, presa rusească a prezentat știri despre o mulțime de turiști care vin din Rusia continentală către plajele crimeene, inclusiv despre întrebuințarea navelor militare de desant pentru sarcini de feribot civil. Pentru a credibiliza informația, inclusiv președintele Putin a dat ordinul de folosire a navelor de desant rusești în scopuri civile.

Astfel de informații sunt foarte puțin plauzibile, în actualele condiții de război, în care Crimeea este una dintre țintele forțelor ucrainene. O parte din plajele Crimeii au fost amenajate pentru apărare, în eventualitatea unei debarcări ucrainene. Toată Crimeea este înțesată cu forțe ruse de securitate care verifică orice mișcare, făcând turismul aproape imposibil.

Reamintim că pe 9 iulie, podul Kerci ar fi fost vizat de o rachetă de croazieră ucraineană, care a fost doborâtă de apărarea antiaeriană și a căzut în Marea Azov, potrivit surselor media ruse.

După aproape două săptămâni de incertitudini privind intensificarea traficului pe podul de la Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea, mișcarea de partizani Atesh furnizează o primă informație credibilă care explică așa-zisul aflux de turiști. În plus, de ce ar fi riscat forțele ucrainene o lovitură cu rachetă asupra podului, care se putea solda cu sute de civili uciși și potențiale consecințe adverse din partea Occidentului? Un asemenea risc se asumă doar dacă informațiile privind aducerea unui important contingent militar rus, sunt adevărate.

După o lună și o săptămână de la debutul contraofensivei ucrainene, Rusia a fost zguduită din temelii deși forțele ucrainene nu au înregistrat câștiguri spectaculoase.

A avut loc o tentativă de lovitură de stat, generalul Surovikin (singurul care a reușit să pună la punct o strategie fezabilă de întârziere a trupelor ucrainene) a dispărut din peisaj, iar Armata 58 care luptă pe frontul din Zaporojie a fost practic decapitată după ce în decurs de câteva zile, comandantul armatei a fost demis, iar locțiitorul său a fost ucis într-un atac ucrainean cu o rachetă Storm Shadow.

Armata 58 Arme Combinate, staționată pe timp de pace la granița cu Georgia, una dintre cele mai experimentate armate rusești, ar fi reușit în prima etapă a contraofensivei ucrainene să blocheze, desigur cu mari piederi, mai multe atacuri surpriză și în forță ale trupelor ucrainene. Cu toate acestea, schimbarea tacticilor de angajare de către forțelor ucrainene a dus la alte pierderi importante în rândul acestei mari unități operativ-strategice ruse.

Nu este exclus ca, la fel cum Prigojin și Surovikin au ajuns la concluzia că forțele ruse de pe front sunt slab susținute de Statul Major General (SMG) și Ministerul rus Apărării, și conducerea Armatei 58 (o mare unitate cheie pe front care ține coridorul terestru către Crimeea) să fi ajuns la aceeași concluzie. Este de remarcat faptul că cea mai bună structură a Regiunii Militare Sud cu sediul la Rostov-pe-Don, ocupat pentru o zi de trupele Wagner, este Armata 58.

În concluzie, se poate aprecia că Evgheni Prigojin, precum și o serie de generali ruși, care au înțeles foarte bine cum stau lucrurile pe front și chiar au avut unele succese, au încercat să schimbe ceva în Rusia printr-o lovitură de stat. Este posibil, ca grupul rebel de generali și Prigojin, sub presiunea evoluțiilor de pe front, să fi încercat să salveze ce se mai poate salva din forțele ruse, păstrând în același timp ceea ce Rusia avea până pe 24 februarie 2022, adică Crimeea și o parte din Donbass.

În seara de 23 iunie, chiar înainte de a pleca să ocupe comandamentul Regiunii Militare Sud aflat la Rostov-pe-Don, Prigojin a făcut o referire la data de 24 februarie 2022, precizând că Ucraina a vrut să rezolve pașnic situația din Donbass și Crimeea, în timp ce Ministerul rus al Apărării și SMG au dezinformat conducerea Rusiei, afirmând contrariul și ducând la declanșarea invaziei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel