Mișcare surprinzătoare a navelor rusești din Mediterana: Patru dintre acestea au traversat Strâmtoarea Gibraltar

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 22.04.2023, canale de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au semnalat o mișcare surprinzătoare efectuată de nave din cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană. Astfel, patru dintre acestea au traversat Strâmtoarea Gibraltar și au ieșit în Oceanul Atlantic.

Este vorba despre corvetele Stoiky și Soobrazitelny aparținând Flotei din Marea Baltică, fregata Amiral Grigorovici a Flotei din Marea Neagră și un petrolier (probabil Kama).

Utilizatorii de pe rețelele de socializare apreciază că cele două corvete ar putea reveni la baza de dislocare permanentă din Marea Baltică, după o misiune de șase luni îndeplinită în Marea Mediterană, deși acest lucru nu a fost anunțat în mod oficial de reprezentanții militari ruși. Însă, motivul ieșirii fregatei Amiral Grigorovici din Marea Mediterană nu este cunoscut. Una dintre posibilități ar putea fi reprezentată de deplasarea la Sankt Petersburg pentru mentenanță, având în vedere faptul că nava se află în misiune de un an și jumătate (de la sfârșitul lunii octombrie 2021). 

 

E posibil ca navele să efectueze misiuni de antrenament în Atlantic, lucru care s-a mai întâmplat și anul trecut

 

De asemenea, este posibil ca navele de luptă rusești să iasă în Oceanul Atlantic pentru îndeplinirea de misiuni specifice de pregătire pentru luptă. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut, dar cu nave în mod individual.

În prezent, escadra rusă din estul Mării Mediterane a rămas cu un număr minim istoric de nave, care nu a mai fost înregistrat de la înființarea acesteia în anul 2013. Potrivit statutului grupării navale permanente, aceasta ar trebui să includă între 10 și 20 de nave, în funcție de evoluția situației din regiune. Acum, din compunerea grupării mai fac parte numai patru nave de suprafață și un submarin, astfel:

- submarinul diesel-electric B-265 Krasnodar (Flota din Marea Neagră);

- fregata Amiral Gorshkov (417, Flota de Nord);

- nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (626, Flota din Marea Neagră);

- dragorul maritim Vladimir Emelyanov (466, Flota din Marea Neagră);

- petrolierul Kola (Flota din Marea Baltică).

În aceste condiții se poate presupune că Forțele Navale ale Federației Ruse vor aduce în perioada următoare în Marea Mediterană mai multe nave de luptă, în special de la Flota de Nord și Flota din Marea Baltică. Trebuie precizat faptul că, deocamdată, în zonă nu pot fi aduse și nave de la Flota din Marea Neagră, din cauză că Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru perioada desfășurării conflictului din Ucraina.

În zilele trecute, serviciul special pentru monitorizarea deplasării navelor Marine Traffic a informat că prin Strâmtoarea Gibraltar a trecut crucișătorul Mareșal Ustinov al Flotei de Nord, care a intrat în Marea Mediterană. În cele din urmă s-a dovedit că informația a fost, de fapt, o eroare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel