Mircea Geoană: Rezilienţa - un element esenţial al competitivităţii noastre strategice

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO
Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO

Rezilienţa, în sensul cel mai profund al termenului, este ''un element esenţial al competitivităţii noastre strategice'', iar acest subiect este unul global, din punct de vedere al României, al societăţilor democratice ale ţărilor aliate, a declarat adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, la Conferinţa "Coordonate ale strategiei militare în condiţiile unei abordări sinergice a rezilienţei în domeniul securităţii.

,,Nu putem măsura rezilienţa Alianţei, capacitatea Alianţei de a proteja cetăţenii şi a proteja stabilitatea la nivel global doar prin cei mai performanţi aliaţi. Şi este foarte important ca în zonele unde avem vulnerabilităţi, fragilităţi, în zonele unde avem de recuperat decalaje (....), să investim inteligenţă, să investim energie politică, leadership politic, leadership militar, leadership intelectual, leadership din sectorul privat, academic şi ştiinţific pentru a putea avea această imagine completă atât a definiţiei transformate a conceptului de securitate, cât şi a conceptului de rezilienţă în profunzimea societăţii. (...) Competiţia cea mai importantă pe care o avem de dus şi pe care sunt convins că o vom câştiga ca sistem democratic occidental este cea pentru idei, pentru filozofia care guvernează modul nostru de organizare ca societate. De aceea, rezilienţa, în sensul cel mai profund al termenului, este de fapt un element esenţial al competitivităţii noastre strategice", a precizat adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Potrivit oficialului NATO, este vorba despre un model superior, convingător, un model în care societăţile deschise, inovative, democratice, transparente, cu lideri politici care sunt responsabili faţă de cetăţean şi faţă de alegător, cu sisteme guvernamentale statale mai performante, sunt de fapt miza centrală a acestei competiţii, care, indiferent de alegerile dintr-o ţară sau alta, vor continua să domine peisajul geopolitic global.

"Contez pe România, contez pe militarii noştri. (...) România poate şi trebuie să aibă un rol important în şlefuirea conversaţiei despre rezilienţă la nivelul Alianţei şi la nivel internaţional", a adăugat Geoană.

Mircea Geoană a arătat că NATO, în 2019, înainte de pandemie, a anticipat un subiect extrem de important care este legat de rezilienţa privind energia, transporturile şi comunicaţiile, inclusiv 5G, ameninţările cibernetice şi din perspectiva noilor tehnologii.

,,Cred că autoevaluarea la nivel naţional pe rezilienţă, pe care România şi toate celelalte state le produc în această perioadă, rămâne la fel de importantă şi poate mai importantă decât oricând. Miniştrii apărării au convenit asupra faptului că reţelele noastre de comunicaţii rămân vulnerabile la atacurile din exterior şi compromiterea din interior. De aceea, NATO ia foarte în serios aceste oportunităţi şi provocări aduse de tehnologiile şi sistemele de telecomunicaţii emergente. (...) Este crucial ca investitura 5G să fie sigură şi de încredere. Am observat un progres semnificativ pe care îl salutăm pentru atingerea acestui obiectiv", a spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO consideră că rezilienţa este precum "un muşchi care trebuie exersat, antrenat".

,,Nu există performanţă fără repetiţie şi fără practică. De aceea sunt convins că România poate şi trebuie să fie o campioană în ceea ce înseamnă transformarea lecţiilor învăţate în domeniul rezilienţei şi a impactului acestor crize asupra societăţii pentru binele întregii alianţe şi a cetăţenilor pe care suntem chemaţi să-i protejăm. Construirea rezilienţei societăţilor noastre şi a infrastructurii de apărare în această parte a lumii trebuie să fie o prioritate pentru noi ca naţiune individuală, ca regiune şi pentru parteneriatul nostru trans-atlantic", a afirmat el.

Mircea Geoană a salutat în context munca importantă pe care Uniunea Europeană şi Comisia Europeană le-au realizat in domeniul rezilienţei în ultima perioadă şi a evidenţiat necesitatea unei întăriri a capacităţii de guvernanţă la nivelul întregii Alianţe.

,,Salut faptul că în Strategia de apărare a României se pune atât de mult accent pe rezilienţă - este un element de modernitate, un element anticipativ pe care documentul strategic fundamental al Romaniei îl reflectă de o manieră corectă şi ambiţioasă. Ea, de fapt, pune bazele în România pentru o bună guvernanţă strategică. Avem nevoie de o întărire a capacităţii de guvernanţă la nivelul întregului ecosistem aliat şi aici România trebuie şi poate să joace un rol foarte foarte important. Cred că o alianţă unită, solidară şi care continuă să fie puternică militar, credibil militar, capabilă să asigure elemente de apărare şi descurajare moderne actuale performante, convingătoare, trebuie să fie complementată de o alianţă care la nivel politic să fie mai puternică şi mai unită. Şi de aceea Summit-ul NATO de anul viitor va avea evident ca temă centrală şi întărirea dimensiunii politice a alianţei", a subliniat reprezentantul NATO.

Statul Major al Apărării organizează, în perioada 12-14 noiembrie, în format online (webinar), Conferinţa Ştiinţifică Gândirea Militară Românească cu tema "Coordonate ale strategiei militare în condiţiile unei abordări sinergice a rezilienţei în domeniul securităţii".

Evenimentul se încadrează în programul activităţilor dedicate împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării şi al decernării Premiilor revistei Gândirea Militară Românească, ediţia a XXII-a.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel