Rusia vorbește de o „bombă murdară” radioactivă, Ucraina se teme de un atac sub steag fals. Ce este această armă și ce trebuie să știi despre ea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Moscova încearcă o nouă escaladare a conflictului și vorbește despre o așa-numită ”bombă murdară”, care, susțin rușii, va fi detonată de Ucraina. Rușii fac referire la o armă radioactivă pe care Ucraina s-ar pregăti să o folosească.

În cursul zilei de duminică, ministrul Apărării al Federației Ruse i-a sunat pe miniștrii apărării american, francez, britanic şi turc și a vorbit despre "îngrijorările legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin utilizarea unei așa-numite „bombe murdare”  - o bombă radioactivă.

Ministerul Apărării al Federației Ruse amenință că vor exista consecințe pentru Kiev, dacă acesta va folosi așa-numita „bombă murdară”, scrie RIA Novosti.

Pentru a fi mai credibili în poziția de victimă, oficialii ruși spun că Ministerul rus al apărării s-a pregătit deja pentru a acționa în condiții de „contaminare radioactivă” și sperie Occidentul cu o creștere a fluxului de refugiați către Europa după explozie.

”Forțele și mijloacele sunt pregătite pentru a îndeplini sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, se arată în comunicarea ministerului.

Ministerul Apărării al Rusiei a dezvăluit scenariul utilizării bombei. Detonarea va duce la contaminarea radioactivă a zonei pe o suprafață de până la câteva mii de metri pătrați, spun rușii.

 

Ce înseamnă ”bomba murdară” radioactivă

 

O „bombă murdară” este un tip de armă radiologică de distrugere în masă care pulverizează o substanță radioactivă pe o suprafață destul de mare.

O asemenea armă nu trebui să aibă o explozie atomică, deoarece folosește dinamită sau alți explozivi pentru a dispersa praful radioactiv, fumul sau alte materiale pentru a provoca contaminarea radioactivă”, scriu experții americani de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Însuși conceptul de arme radiologice a apărut la mijlocul secolului trecut.

Se presupunea că izotopii radioactivi, inclusiv iod-131, cesiu-137, stronțiu-89 etc., se vor împrăștia pe un anumit teritoriu, ceea ce ar duce la deteriorarea personalului inamic prin radiații ionizante.

În plus, contaminarea pe termen lung poate face teritoriul impropriu pentru locuire, ostilități sau activități economice.

 

Folosirea armelor radioactive

 

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Rusia și Marea Britanie, au în exploatare uraniu sărăcit. 

În ciuda radioactivității scăzute a uraniului sărăcit și a utilizării acestuia în focoase ca combustibil, oamenii de știință au atras atenția asupra consecințelor grave ale folosirii unor astfel de arme, precum și dificultățile de decontaminare a zonei.

Astfel de arme sunt mult mai ușor de fabricat decât armele nucleare dacă dezvoltatorii lor au acces la materiale radioactive.

În ciuda unei serii de neajunsuri, ținând cont de eficiența scăzută, pericolul producției și riscul de răspândire a substanțelor radioactive nu numai pe teritoriul inamicului, se știe că în a doua jumătate a secolului XX, SUA și URSS au testat diverse tipuri de arme radiologice, inclusiv așa-numitele bombe murdare.

Ulterior, acest tip de armă a început să atragă diverse grupuri teroriste interesate să provoace prejudicii în orice fel.

 

Franţa, UK  şi SUA: ”nimeni nu s-ar lăsa păcălit” în acest scenariu

 

"Nimeni nu s-ar lăsa păcălit" dacă Moscova ar pregăti o escaladare a conflictului din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei "bombe murdare", menţionate de guvernul rus, au afirmat luni într-o declaraţie comună miniştrii de externe din Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite, relatează AFP.

Cei trei miniştri au "respins acuzaţiile, evident false, ale Rusiei, că Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' pe propriul teritoriu. Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi această acuzaţie drept pretext pentru o escaladare" a conflictului, au spus ei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel