Ministerul rus al Apărării a decis retragerea flotelor din compunerea Regiunilor Militare și resubordonarea acestora la Forțele Navale

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.04.2023, citând o sursă apropiată Forțelor Navale, că cele patru flote ale Rusiei și Flotila din Marea Caspică vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare și vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale.

,,A fost adoptată decizia de scoatere a flotelor și flotilei din dubla subordonare în care s-au aflat anterior. Astfel, pe timp de pace, aceste mari unități operative se vor subordona direct comandantului-șef al Forțelor Navale”, a menționat sursa.

Potrivit acesteia, esența noilor reforme va consta în retragerea flotelor din subordinea comandanților Trupelor Regiunilor Militare și revenirea lor sub controlul direct al comandantului-șef al Marinei.

“Flota de Nord își va păstra statutul de Regiune Militară, cu subordonare directă la comandantul-șef al Forțelor Navale”, a adăugat sursa.

După cum a precizat interlocutorul agenției, este planificată crearea unui grup de conducere la Comandamentul Principal al Forțelor Navale din Moscova, unde vor fi concentrate toate canalele pentru controlul flotelor. Potrivit acestuia, sistemul de control anterior, cu subordonarea flotelor către comandanții Regiunilor Militare “și-a demonstrat ineficiența și necesită ajustări”.

În prezent, marile unități operativ-strategice ale Forțelor Navale ale Federației Ruse sunt Flota din Marea Baltică (parte a Regiunii Militare Vest), Flota de Nord (parte a Comandamentului Strategic Întrunit “Flota de Nord”), Flota din Oceanul Pacific (parte a Regiunii Militare Est), Flota din Marea Neagră și Flotila din Marea Caspică (parte a Regiunii Militare Sud).

Comentariul autorului: Noua măsură de reformă anunțată “pe surse” în Rusia este una discutabilă și, deocamdată, nu se știe cu siguranță dacă va fi aplicată sau nu. Probabil că, aceasta ar complica lanțul de conducere a trupelor, ceea ce reprezintă motivul principal pentru care s-a făcut reforma inversă, prin care flotele au fost trecute în subordinea directă a comandanților Trupelor Regiunilor Militare.

Se pare însă că, la fel ca și în cazul transformării diviziilor în brigăzi, unde s-a revenit asupra măsurii, comandanții militari ruși nu se pot desprinde de obiceiurile sovietice, preferând să aleagă “calea mai complicată” pentru rezolvarea problemelor de conducere a trupelor.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel