Militarii ucraineni povestesc cum sunt interceptate dronele Shahed și dezvăluie cât de eficient este sistemul Gepard împotriva lor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Militarii ucraineni au povestit cum apără spaţiul aerian de atacurile cu drone rusești, cu ajutorul tunului antiaerian Gepard. Sursa foto: Getty Images.
Militarii ucraineni au povestit cum apără spaţiul aerian de atacurile cu drone rusești, cu ajutorul tunului antiaerian Gepard. Sursa foto: Getty Images.

În ciuda faptului că a fost dezvoltat în anii '70, sistemul Gepard nu numai că și-a găsit un loc bine meritat în dotarea armatei ucrainene, dar a devenit indispensabil în lupta împotriva dronelor kamikaze, datorită capacităților sale, în special sistemul de control al focului și radarul.

În ciuda scepticismului că Gepard, care a fost scos din dotarea Bundeswehr (n.a. armata germană) cu mult timp în urmă, nu își va mai găsi locul în serviciul niciunei alte armate, sistemul de apărare antiaeriană a demonstrat o eficiență extrem de mare în distrugerea dronelor kamikaze Shahed-136 și a demonstrat, în unele cazuri, că poate intercepta chiar şi rachete de croazieră.

De asemenea, este extrem de rentabil, ceea ce este important atunci când se doboară drone ieftine, deoarece sunt necesare doar câteva gloanțe pentru a le distruge şi nu rachete sol-aer.

Deși a fost descris ca fiind oarecum învechit, încă mai are importanță în anumite contexte militare. Sistemul Gepard, împreună cu sistemul antidronă Vampire, a tot fost menționat în contextul contracarării dronelor kamikaze rusesti, în special a "Shahed". Aceste sisteme sunt considerate instrumente eficiente pentru a combate amenințările reprezentate de drone și pentru a reduce impactul atacurilor rusești.

Ucraina și-a exprimat interesul de a achiziționa mai multe sisteme Gepard ca parte a capacităților sale de apărare aeriană, subliniind necesitatea de a avea mai multe complexe de rachete antiaeriene precum Gepard.

Forțele Armate Ucrainene au publicat un interviu realizat cu mai mulţi militari ucraineni care apără spaţiul aeriană ucrainean cu ajutorul sistemelor germane Gepard german. De asemenea, militarii au oferit câteva detalii din timpul unor misiuni de luptă.

Potrivit unui militar ucrainean, operator de sistem Gepard, cu indicativul "Tom", echipajul sistemului primește informații despre direcția de zbor a dronelor și se deplasează pentru a le intercepta.

Trebuie avut în vedere că raza de tragere a tunurilor automate de 35 mm, de care dispune un sistem Gepard, este de până la 3,5 km cu muniție antiaeriană standard.

Astfel, timpul pentru a ajunge la poziția desemnată pentru interceptare trebuie să fie destul de precis. Iar în timpul unei "ture", Gepardul își schimbă pozițiile pentru a distruge mai multe ținte.

Materialul video publicat de Forțele Armate Ucrainene include, de asemenea, din interiorul unui sistem Gepard, realizate în timpul unei misiuni de luptă.

Acest moment este mai mult decât interesant, deoarece, în ciuda aspectului aparent arhaic al indicatorului analogic, vorbim despre performanțele cu adevărat bune ale radarului MPDR 12 de la Siemens. Și nu este vorba despre raza de acțiune, care este de până la 15 km, ci despre capacitatea de a distinge țintele, în special dronele.

De asemenea, merită menționat faptul că Gepard are un computer care ofera informatii de privind parametrii de zbor ai țintei. Acesta primește aceste date de la un radar de urmărire a țintei și de la un telemetru laser (în versiunea B2L) instalat în fața tunurilor.

Aceste calcule sunt completate de viteza exactă a proiectilelor, scop în care sunt instalați senzori destul de specifici pe țevile celor două tunuri de 35 de mm. Ca urmare, așa cum a fost surprins şi în video, au fost necesare doar două proiectile pentru că ţinta să fie doborâtă. Și ceea ce este cel mai impresionant este că acesta este un sistem antiaerian dezvoltat în Germania în anii 1970 și modernizat la mijlocul anilor 1980.

Pe scurt, sistemul Gepard este un sistem de tunuri antiaeriene autopropulsate de fabricație germană care a fost menționat în contextul contracarării dronelor, în special în cadrul eforturilor Ucrainei de a-și spori capacitățile de apărare aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel