Letonia oferă Ucrainei întreaga sa flotă de elicoptere de atac. Cu un ajutor militar ajuns la 1,3% din PIB, micuța Letonie uimește Europa

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile Letoniei vor finaliza în curând transferul întregii sale flote de elicoptere militare în Ucraina.

Letonia a predat deja Kievului toate rachetele ghidate antiaeriene Stinger disponibile în țară și va preda în curând toate elicopterele.

Astfel, prim-ministrul leton Krisjanis Karins, în timpul discursului său de la conferința despre reconstrucția Ucrainei, organizată la Londra, a declarat că țara sa își va trimite toate elicopterele de luptă, ca ajutor pentru armata ucraineană.

„Ne transferăm întreaga flotă de elicoptere. Acum le vopsim pe cele rămase, astfel încât să fie utilizabile și să arate bine, apoi le vom trimite în Ucraina”, a spus Karins.

Potrivit portalului ucrainean militarnîi, este vorba despre elicopterele Mi-2 și Mi-17 de tip sovietic, aflate în serviciul Forțelor Aeriene ale Letoniei.

În august 2022, Forțele Aeriene Ucrainene au primit din Letonia două elicoptere Mi-17 și încă două Mi-2. În ianuarie 2023, Letonia a promis de asemenea că va preda Ucrainei ultimele două elicoptere Mi-17, iar declarația premierului leton marchează, de fapt, finalizarea întregului proces de transfer al elicopterelor.

Foto: UH-60M Black Hawk

Letonia nu va rămâne descoperită, întrucât SUA au aprobat furnizarea a 4 elicoptere multirol UH-60M Black Hawk către Letonia. Lotul de elicoptere americane ar urma să coste aproximativ 175 de milioane de euro, ca parte a unui acord interguvernamental cu Statele Unite. Primele două UH-60M Black Hawk au fost deja livrate, iar livrarea celorlalte două elicoptere ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Ajutor militar record

Prim-ministrul leton a menționat că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, guvernul Letoniei a alocat Ucrainei ajutor militar în valoare de 1,3% din PIB.

„Nu ne-am făcut niciodată iluzii despre Rusia, motiv pentru care am decis să-l trimitem pe Stinger în Ucraina la sfârșitul anului 2021. Sistemele au ajuns în Ucraina cu o zi înainte de începerea invaziei și au devenit unul dintre factorii care au împiedicat Rusia să pună mâna pe pistele de aterizare”, a spus premierul leton.

Karins a adăugat că țara sa va continua să antreneze militari ai Forțelor Armate și să furnizeze Ucrainei muniție și drone. Politicianul a mai menționat că țara sa a pregătit deja aproximativ 3.000 de militari ucraineni.

Amintim că Letonia a apelat la și o măsură neobișnuită de ”colectare”, fiind trimis în Ucraina un lot de mașini confiscate de la șoferii beți.

În cadrul conferinței, statele europene au promis asistență financiară Kievului. Londra va oferi 3 miliarde de dolari în garanții de împrumut de la Banca Mondială pe parcursul a trei ani, în timp ce UE intenționează să acorde asistență în valoare de 50 de miliarde de euro, fonduri ce ar trebui să ajungă în Ucraina în următorii ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel