Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres

Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.

Partea marocană a anunțat anterior în mod clar și cu mai multe ocazii că încheierea rupturii diplomatice - care există de ani de zile pe fondul implicării Iranului și Hezbollahului în înarmarea Frontului Polisario separatist și sprijinirea acestuia prin intermediul ambasadei iraniene la Alger - trebuie să treacă inevitabil prin recunoașterea de către Teheran a Saharei marocane, aceasta fiind condiția de bază pentru normalizarea relațiilor.

Algeria se teme că Teheranul va răspunde acestei condiții, la îndemnul statelor din Golf, care recunosc autonomia Saharei de Vest și își reînnoiesc anual sprijinul pentru unitatea și suveranitatea Marocului asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra provinciilor sudice, ceea ce explică mișcarea Ministerului de Externe algerian, care se teme mereu de noile eșecuri în dosarul Sahara.

Miercuri, ministrul de externe algerian Ahmed Attaf a susținut o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Abbas Araghchi, după o conferință de presă a purtătorului de cuvânt al Ministerului iranian de Externe în care a confirmat eforturile saudito-omaneze de a pune capăt disputelor dintre Maroc și Iran.

Potrivit unei declarații a Ministerului de Externe algerian, "discuțiile dintre cele două părți au abordat multe probleme legate de relațiile bilaterale, pe lângă probleme de interes comun". Declarația nu a oferit mai multe detalii, dar momentul discuțiilor și concentrarea pe problemele relațiilor reciproce indică o stare de îngrijorare cu privire la normalizarea relațiilor printr-o poziție pragmatică iraniană care ar putea abandona sprijinul pentru propunerea separatistă din Sahara marocană și poate înceta să ofere orice acoperire frontului separatist susținut de Algeria.

Baghaei a afirmat că țara sa a salutat întotdeauna îmbunătățirea și extinderea relațiilor cu țările vecine, regionale și islamice, adăugând că istoria relațiilor Teheranului cu Rabatul este clară și binecunoscută și că Iranul nu a fost primul care a rupt relațiile cu Regatul.

În lumina schimbărilor geopolitice emergente, a războaielor din Gaza și Liban, a escaladării tensiunilor cu Israelul și în lumina presiunilor asupra Iranului, în special odată cu revenirea republicanului Donald Trump la Casa Albă, Teheranul încearcă să reducă fronturile confruntărilor externe și se concentrează pe îmbunătățirea relațiilor sale externe cu vecinii săi regionali și din Golf și cu actorii internaționali și regionali.

De asemenea, se pare că Teheranul a preluat pozitiv declarațiile prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman în timpul discursului de deschidere a summit-ului arabo-islamic organizat recent de Arabia Saudită la Riad, în care a cerut Israelului să respecte suveranitatea Republicii Islamice și a condamnat atacurile israeliene asupra Iranului.

Nu departe de această cale pozitivă, partea iraniană dorește reconcilierea cu Marocul, care are relații strânse și echilibrate cu statele din Golful Arab și actorii internaționali, în special Statele Unite, Franța și Spania.

În ultimii ani, pe baza viziunii și abordărilor regelui marocan Mohammed al VI-lea față de relațiile internaționale, diplomația marocană a reușit să construiască relații echilibrate în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Marocului, ceea ce a alarmat Algeria, care are ca prioritate obstrucționarea oricărei apropieri și a oricăror succese marocane.

Iranienii cred că nu este în interesul lor să continue cu o politică aliniată poziției algeriene anti-marocane și par dispuși să revină la realismul politic în construirea relațiilor externe pe baza intereselor și a respectului reciproc.

De asemenea, se pare că acordul istoric, care a fost mediat de China, a pus capăt celor șapte ani de îngheț dintre Teheran și Riad, a stimulat dorința Iranului de a soluționa divergențele cu Regatul Marocului, dar bazele și condițiile reconcilierii rămân subiecte de discuție și deliberare, chiar dacă nu au fost emise declarații oficiale de ambele părți care să confirme acest lucru.

Prezența medierii din Golf între Maroc și Iran este în sine considerată importantă din punct de vedere politic pentru Iran, care se luptă în fața presiunilor externe și încearcă să rupă izolarea sa regională.

Algeria vede însă orice apropiere marocano-iraniană sau de altă natură ca o amenințare la interesele sale naționale, ceea ce explică inclusiv atitudinea critică față de normalizarea relațiilor marocano-franceze și iritarea față de influența tot mai mare a Regatului în adâncul Africii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel