Marocul se înscrie în profilul statelor interesate de avioanele de luptă F-35, iar Algeria s-a angajat în negocieri cu Rusia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

După ce și-a aprofundat cooperarea cu Statele Unite și și-a intensificat relațiile cu Israelul, Marocul încearcă vizează acum supremația militară în regiune. Israelul a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei marocane, iar următorul pas așteptat al Marocului este cumpărarea avioanelor de luptă F-35 americane. Achiziția de către Rabat a acestor avioane ar schimba definitiv echilibrul militar de putere din regiunea Magrebului în favoarea Marocului.

 

În pofida investițiilor uriașe pe care Marocul le-a făcut în ultimii ani pentru a-și moderniza și întări armata, acesta rămâne în continuare în urma Algeriei în ceea ce privește puterea aeriană în ceea ce privește numărul de avioane de luptă.

Hotărâtă să își mențină superioritatea aeriană calitativă asupra Marocului, Algeria s-a angajat în negocieri cu Rusia inclusiv în vederea achiziționării avionului de luptă Su-75 Checkmate. Fabricat de Sukhoi Corporation din Rusia, Su-75 este echipat cu tehnologie stealth și, cel puțin partea rusă, îl vede ca pe un potențial rival al  F-35 Lightning II. La nivelul ruso-algerian se consideră că, dacă nu vor apărea alte probleme pe parcursul negocierilor, regimul algerian poate obține aeronave de luptă până în 2029.

Însă acest avantaj militar, pe care Algeria încearcă să-l consolideze, ar putea fi spulberat definitiv dacă Marocul reușește să convingă Statele Unite să intre în clubul țărilor care achiziționează acest avion de luptă.

Nu este un secret pentru nimeni că unul dintre principiile de bază ale politicii externe a SUA în Orientul Mijlociu este acela de a permite Israelului să-și mențină avantajul militar calitativ și superioritatea față de vecinii săi. Toate administrațiile americane din ultimele decenii au aderat la această politică și s-au abținut de la încheierea oricărui acord militar care ar putea submina superioritatea militară a Israelului față de vecinii săi.

Aceasta explică de ce Israelul este singura țară din Orientul Mijlociu care deține F-35 în arsenalul său. În ianuarie 2021 Statele Unite au semnat un acord cu Emiratele Arabe Unite care ar face din țara din Golf prima țară din regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord care achiziționează acest avion. Cu toate acestea, acordul a blocat din cauza unui număr de condiții impuse de administrația Biden guvernului Emiratelor Arabe Unite.

Preocuparea tot mai mare a Washingtonului cu privire la dezvoltarea relațiilor economice dintre Abu Dhabi și China este principalul motiv din spatele negocierilor blocate dintre Abu Dhabi și Washington cu privire la finalizarea vânzării și livrării F-35. Cu alte cuvinte, Statele Unite nu sunt mulțumite de consolidarea de către Emiratele Arabe Unite a relațiilor comerciale și tehnologice cu China.

În plus, Statele Unite nu sunt mulțumite de contractele semnate de unele companii din EAU cu compania chineză Huawei pentru a le furniza tehnologie 5G. Oficialii americani se tem că desfășurarea turnurilor celulare Huawei în apropierea bazelor F-35 va permite Chinei să fure informațiile tehnice ale avionului american echipat cu tehnologie stealth.

 

Importanța diplomatică a Israelului

 

Medierea Israelului a fost utilă și indispensabilă pentru ca Emiratele Arabe Unite să intre în negocieri cu administrația Trump privind achiziția F-35. Marocul ar putea urma aceeași abordare, folosindu-se de relațiile sale în continuă extindere cu Israelul ca o rampă de lansare pentru achiziționarea avionului de vânătoare de generația a cincea.

Având în vedere creșterea securității și a relațiilor militare ale Marocului cu Statele Unite – care au atins o nouă etapă odată cu semnarea unui acord militar pe 10 ani în 2020 – și statutul său de aliat major non-NATO, calea regat spre achiziționarea avioanelor de luptă F-35 este clară.

Pe de altă parte, în pofida cursei înarmărilor de decenii, este puțin probabil ca Algeria și Marocul să se angajeze într-o confruntare directă, având în vedere consecințele devastatoare pe care le-ar putea avea un astfel de război pentru ambele țări în special și pentru stabilitatea și securitatea regională în general.

Cu toate acestea, ar fi o eroare să excludem posibilitatea unei confruntări militare pe scară largă între Alger și Rabat, oricât de îndepărtată sau mică.

Singura modalitate de a evita acest scenariu este prezența unor forțe militare iar achiziția de către Maroc a F-35 și sprijinul militar și politic ulterior din partea Statelor Unite și Israelului par a fi cele mai sigure și mai bune mijloace de descurajare împotriva Algeriei.

Chiar dacă Algeria ar achiziționa un avion de luptă rus de generația a cincea, este evident pentru toată lumea că, cel puțin la acest moment, aceasta nu poate echivala cu superioritatea aeriană calitativă care i se s-ar oferi Marocului prin F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel