Marina Ucrainei, o componentă militară mai puțin ajutată. Depinde de Kiev când două nave de deminare vor fi desfășurate în Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dragorul de mine Blyth, sursă foto: Royal Navy
Dragorul de mine Blyth, sursă foto: Royal Navy

Marina ucraineană trebuie să decidă când ar urma să fie desfășurate în Marea Neagră două nave de dragare a minelor din clasa Sandown, achiziționate din Marea Britanie. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu acordat LIGA.net de Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.

 

Navele au fost denumite "Chernihiv" și "Cherkasi". Intenția Marii Britanii de a transfera aceste două nave către flota ucraineană a devenit cunoscută în vara anului 2021. Acest lucru face parte din acordul dintre Ucraina și Marea Britanie privind dezvoltarea Marinei ucrainene.

Este vorba despre fostele nave de dragare a minelor Ramsey și Blyth ale Marinei Regale, pe care Marea Britanie le transferă Ucrainei.

,,A fost ideea noastră privind o modalitate de a consolida forțele noastre armate. O navă de dragare a minelor cu corpul din plastic (făcută din fibră de sticlă armată pentru a reduce magnetismul - n.r.) nu este o navă de război în sensul de a sparge sau de a apăra coasta. Nava are arme la bord, dar coca fibră de sticlă armată nu îi permite să reziste la un atac cu rachete. Și asta este slăbiciunea ei, dar și punctul ei forte. Ea este făcută din plastic, deoarece trebuie să treacă neobservată la mine și să se apropie de zona de deminare", a declarat Pristaiko, potrivit Militarnyi.

Ambele nave au peste 20 de ani de exploatare, M 110 Ramsey parcurgând în total aproximativ 175.000 de mile marine, iar M 111 Blyth peste 185.000 de mile marine. Ambele dragoare au participat la operații navale în Orientul Mijlociu și în cadrul campaniilor NATO din apele Europei de Nord și Mării Mediterane.

Navele au fost scoase din serviciu și vor fi înlocuite în conformitate cu programul Marinei Regale de modernizare și înzestrare cu vânătoare de mine fără echipaj, denumit Project Wilton.

Astăzi, steagurile ucrainene flutură pe aceste nave. Acestea au primit nume oficiale, sub care vor intra în Marina ucraineană.

"Șeful Marinei ucrainene, Oleksii Neizhpapa, trebuie să decidă când aceste nave vor ajunge în Ucraina. Pentru Marea Britanie, ele sunt deja ale noastre și pot pleca către Marea Neagră încă de mâine", subliniază Vădim Pristaiko.

În luna ianuarie a acestui an, au apărut primele imagini cu ieșirea acestor nave pe mare - un steag ucrainean a fost arborat pe unul dintre dragoarele de mine ucraineni din clasa Sandown. Acum, echipajele ucrainene sunt antrenate pe navele care aparțineau anterior Marinei Regale a Marii Britanii.

Carena vânătorului de mine din clasa Sandown este fabricată din fibră de sticlă armată. Navele nu dispun de echipamente şi sisteme pentru lansarea de mine. Singură funcție este de a căuta și distruge minele cu ajutorul unor vehicule de căutare controlate de la distanță. Navele din clasa Sandown mai pot fi utilizate şi pentru misiuni de patrulare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel