Marina SUA intenționează să aducă specialiști în război informațional la bordul submarinelor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Proiecte pilot lansate anul trecut, pentru a examina modul în care războiul informațional poate îmbunătăți operațiile submarine ale Forțelor Navale americane (U.S. Navy), ar putea genera planuri pe termen lung.

După ce specialiști în războiul informațional au lucrat experimental pe două submarine, acum există discuții „pentru a investi cu normă întreagă, probabil, în cel puțin doi tehnicieni de criptologie care să fie la bord” și să efectueze război electronic și sarcini conexe, potrivit viceamiralului Kelly Aeschbach, comandantul Forțelor americane de Informații Navale.

Rezultatele, a spus ea săptămâna trecută la conferința ”West 2023” de la San Diego, evidențiază „cât de complex este mediul submarin”, precum și beneficiile de a permite „experților în războiul informațional să vină și (…) să sprijine experții submarini, care trebuie să se concentreze pe operarea submarinului lor într-un mediu foarte competitiv.”

„Feedback-ul pe care îl primim de la ambii piloți (comandanți de submarin – nota autorului) este că au fost valoare adăugată”, a spus ea.

Războiul informațional este o fuziune a capabilităților electronice ofensive și defensive și a operațiilor cibernetice. Combină conștientizarea (înțelegerea – nota autorului) datelor, analiza și manipularea lor pentru a obține un avantaj, înainte, în timpul și după bătălie, conform publicației americane Defense News.

Specialiștii în războiul informațional de la bordul submarinelor ar urma să integreze toate informațiile disponibile, inclusiv pe cele obținute din decriptarea comunicațiilor adversarului, să ofere comandanților scenariile optime de lovire, iar în același timp să gestioneze sistemele proprii de comunicații. Astfel, comandanții de compartimente de luptă ar avea permanent la dispoziție, atât informații cât și scenarii evaluate, cu care să opereze, în situații din cele mai diverse.

„Vă adresați comandantului războiului informațional și spuneți: „Unde trebuie să punem totul pentru a optimiza conștientizarea spațiului de luptă, asigurarea comunicațiilor și integrarea loviturilor?” Noi facem această propunere”, a spus ea participanților la conferință. „Și dacă facem această propunere, ceilalți comandanți de război (ceilalți șefi de compartimente de luptă – nota autorului) ar putea pune picioarele pe masă. S-ar putea să se relaxeze pentru că i-am ține pe toți în competiție.”

Cu câțiva ani în urmă, U.S. Navy a instalat comandanți de război informațional în grupurile de atac bazate pe portavioane (CSG – Carrier Strike Group). Poziția este atât de importantă încât se află pe același nivel ierarhic cu comandantul aripii aeriene, cu cel al escadrei de distrugătoare și cu cel al crucișătorului din clasa Ticonderoga.

Forțele Navale au înființat, de asemenea, Comandamentul pentru Informațiile de Război al Flotei din Pacific (Fleet Information Warfare Command Pacific), o entitate orientată pentru o regiune vastă pe care SUA o consideră vitală pentru stabilitatea internațională. Pentagonul vede China drept principala sa amenințare.

Aeschbach și viceamiralul William Houston, comandantul Forțelor Navale Submarine, s-au întâlnit la începutul acestui an pentru a analiza progresul proiectului. Ea l-a apreciat pe Houston și pe ceilalți pentru această inițiativă.

„Ne cunoșteam bine, pentru că am lucrat împreună de când am devenit amândoi ofițeri de pavilion”, a spus Aeschbach. „Suntem de acord, că integrarea permanentă pe submarin a capabilității de război informațional ar fi cu adevărat eficientă.”

Comentariul autorului: Până acum 5 – 10 ani, specialiștii în integrarea informațiilor multidomeniu (terestru, naval, aerian, spațial, electromagnetic, cibernetic) lucrau doar la nivelul strategic unde se adunau suficient de multe informații, care puteau fi prelucrate doar de personal specializat.

Ulterior, datorită creșterii exponențiale a numărului de senzori, volumul de informații a devenit destul de mare și pentru nivelul operativ, fapt care a dus la crearea de structuri de război informațional și pe acest palier, exemplul fiind structura de Comandant al Informațiilor de pe CSG.

În viitor, densitatea de informații va crește suficient de mult și la nivel tactic pentru a justifica prezența specialiștilor în război informațional la structuri cum ar fi brigada (similar aripă și escadră pentru forțe aeriene și navale).

Folosirea inteligenței artificiale va ajuta foarte mult la prelucrarea informațiilor, dar nu se preconizează că va înlocui total omul, în următorii 30 de ani, în procesul de evaluare a informațiilor.

Desigur, aceste cantități foarte mari de informații ar putea fi prelucrate tot la nivelul strategic și transmise de acolo la nivelurile operativ și tactic, dar, pe de o parte, există riscul, deloc de neglijat, al pierderii comunicațiilor, iar pe de altă parte, experiența a demonstrat că structura de informații care acționează local are o eficiență mai mare decât cea aflată la zeci, sute și uneori la mii de kilometri.

Dezbaterea va continua pe acest subiect, dar americanii au ales să mute specialiștii în războiul informațional mai aproape de linia frontului. Rușii, pe de altă parte, încă plătesc tribut că nu au făcut acest lucru, prin pierderile mari și câștigurile mici în războiul cu Ucraina datorită capacității lor reduse de a integra rapid informațiile din toate domeniile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel