Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava Komuna
Nava Komuna

Lansată la apă înainte de crearea Uniunii Sovietice, Komuna este cea mai veche navă aflată în serviciul Flotei ruse.

Ucraina a anunțat lovirea unei alte nave rusești în Marea Neagră. Duminică, 21 aprilie, Marina Ucrainei a atacat nava rusă de salvare ”Komuna”/”Kommuna” într-unul dintre porturile Crimeei anexate de Federația Rusă , a informat Ministerul Apărării de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitri Pletenchuk, într-un interviu acordat Ukrainskaya Pravda, declara că nava de salvare rusă Komuna a luat foc pe 21 aprilie în portul Sevastopol. „Acest eveniment a avut loc cu participarea directă a Marinei Forțelor Armate ucrainene. Natura avariei aduse navei este în curs de clarificare, dar conform informațiilor preliminare, nava nu mai este pregătită să-și îndeplinească sarcinile”, a indicat el.

Lansată la apă de Marina Imperială Rusă, înainte de Primul Război Mondial, mai exact în 1913, nava de salvare-căutare ”Komuna” este cea mai veche navă de lucru din flota rusă și, posibil, cea mai veche navă militară activă din lume.

Nava a fost modernizată în mai multe rânduri, ultima operațiune de acest tip fiind efectuată în 2016, Komuna fiind păstrată atâta timp în serviciul activ al Marinei militare ruse datorită capacităților sale speciale.

Komuna era singura navă de salvare din clasa sa din Marea Neagră capabilă să ridice submarine și încărcături scufundate. ”Nava era unică, putea efectua lucrări la adâncime și ridica elemente grele”, a explicat Dmitri Pletenchuk.

Avariile aduse navei ruse de salvare Komuna vor limita semnificativ operațiunile submarinelor Flotei Mării Negre a Federației Ruse și operațiunile de salvare a echipajelor navelor avariate, se arată și într-o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului.

Anterior, Komuna a desfășurat operațiuni de salvare importante, inclusiv în zonele unde s-au scufundat crucișătorul ”Moskva” și nava mare de asalt ”Caesar Kunikov”, așa că fără această navă, forțele ruse nu ar fi putut desfășura astfel de operațiuni de căutare și salvare.

Institutul pentru Studierea Războiului mai arată  că  analistul HI Sutton, care este specializat în cercetarea navală, a amintit că Komuna, în ciuda vechimii sale, oferea marinei ruse „capacități valoroase”, deoarece nava participa adesea la teste submarine și era capabilă să se angajeze în operațiuni de luptă pe fundul mării.

Mai concret, nava putea participa inclusiv la operațiuni îndreptate împotriva infrastructurii NATO de pe fundul mării, cum ar fi cablurile sau sistemele de extracție a resurselor naturale.

Rușii au lansat la apă ”Komuna” în 1913. În 1915, nava a devenit parte a Flotei baltice. La început, nava a fost numită „Volkhov”. La 31 decembrie 1922, nava a fost redenumită de sovietici „Komuna”.

În 1967, nava „Komuna” a fost redistribuită de la Kronstadt la Sevastopol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel