Acesta este cel de-al doilea contract de producție primit de Lockheed Martin pentru a furniza marinei și forțelor aeriene americane, rachete anti-navă de ultimă generaţie.
Primul lot de rachete a constat într-un număr de 23 de bucăţi, la un preţ total de 86,5 milioane de dolari şi a fost livrat la finalul lui 2017. LRASM este considerată cea mai nouă şi mai modernă racheta anti-navă americană, cu pronunţate caracteristici stealth, a fost realizată la cererea Pentagonului
Arma denumită Long Range Anti-Ship Missile poate fi lansată atât de un avion de luptă F-35, de o navă militară, dar şi de la bordul avioanelor F/A 18 Super Hornet ale US Navy şi bombardierelor strategice B1-B Lăncer ale US Air Forces.
Racheta face parte din gama de arme dezvoltate de către agenţia Departamentului Apărării din Statele Unite (DARPA)
LRASM este concepută pentru a detecta și a distruge ţinte specifice, cum ar fi nave care utilizează senzorii, comunicații criptate și un GPS digital anti-bruiaj, potrivit Lockheed Martin. Acesta este conceput pentru a fi folosit în lupta împotriva navelor de suprafață ale unor inamici, cum ar fi China sau Rusia - adversari care ar putea perturba și ataca mijloacele tradiționale electronice de supraveghere și recunoaștere sau legăturile de rețea și navigația GPS, mai precizează flightglobal.com.
În anul 2009, DARPA a început să lucreze la realizarea unei rachete anti-navale care poate fi lansată de oriunde şi are capacitatea de a evita sistemul de apărare al navelor inamice.
Racheta LRASM a fost lansată pentru prima dată în 2013 de un bombardier tip B-1B Lancer.
Sistemele de apărare aeriană ale inamicilor le va fi foarte dificil să contracareze o astfel de rachetă anti-navala cu rază lungă de acţiune, potrivit informaţiilor oferite de DARPA. Racheta LRASM a fost proiectată să poată fi lansată atât de la suprafaţă, cât şi din aer, iar precizia sa este bazată pe sistemul Joint Air to Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER).