Marina și Forțele Aeriene ale SUA, contract cu Lockheed Martin pentru mai multe rachete de croazieră de tip LRASM

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă anti-navă LRASM integrată pe un F/A-18E Super Hornet. Foto: US Army via Wiki
Rachetă anti-navă LRASM integrată pe un F/A-18E Super Hornet. Foto: US Army via Wiki

Marina americană și Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au acordat un contract de 172 milioane de dolari companiei Lockheed Martin pentru a produce şi furniza cel de-al doilea lot de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune anti-navă (LRASM), informează Navy Recognition şi Naval-Technology.

Acesta este cel de-al doilea contract de producție primit de Lockheed Martin pentru a furniza marinei și forțelor aeriene americane, rachete anti-navă de ultimă generaţie.

Primul lot de rachete a constat într-un număr de 23 de bucăţi, la un preţ total de 86,5 milioane de dolari şi a fost livrat la finalul lui 2017. LRASM este considerată cea mai nouă şi mai modernă racheta anti-navă americană, cu pronunţate caracteristici stealth, a fost realizată la cererea Pentagonului

Arma denumită Long Range Anti-Ship Missile poate fi lansată atât de un avion de luptă F-35, de o navă militară, dar şi de la bordul avioanelor F/A 18 Super Hornet ale US Navy şi bombardierelor strategice B1-B Lăncer ale US Air Forces. 

Racheta face parte din gama de arme dezvoltate de către agenţia Departamentului Apărării din Statele Unite (DARPA)

LRASM este concepută pentru a detecta și a distruge  ţinte specifice, cum ar fi nave care utilizează senzorii, comunicații criptate și un GPS digital anti-bruiaj, potrivit Lockheed Martin. Acesta este conceput pentru a fi folosit în lupta împotriva navelor de suprafață ale unor inamici, cum ar fi China sau Rusia - adversari care ar putea perturba și ataca mijloacele tradiționale electronice de supraveghere și recunoaștere sau legăturile de rețea și navigația GPS, mai precizează flightglobal.com.

În anul 2009, DARPA a început să lucreze la realizarea unei rachete anti-navale care poate fi lansată de oriunde şi are capacitatea de a evita sistemul de apărare al navelor inamice.

Racheta LRASM a fost lansată pentru prima dată în 2013 de un bombardier tip B-1B Lancer.

Sistemele de apărare aeriană ale inamicilor le va fi foarte dificil să contracareze o astfel de rachetă anti-navala cu rază lungă de acţiune, potrivit informaţiilor oferite de DARPA. Racheta LRASM a fost proiectată să poată fi lansată atât de la suprafaţă, cât şi din aer, iar precizia sa este bazată pe sistemul Joint Air to Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel