Marea Britanie se pregătește pentru acțiuni subversive ale Rusiei împotriva infrastructurii subacvatice

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au stârnit îngrijorarea țărilor occidentale cu privire la amenințările care ar putea veni din adâncurile apei.

Secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a dezvăluit că Marea Britanie va primi două nave concepute pentru a proteja infrastructura subacvatică, cum ar fi cablurile și conductele.

Potrivit ziarului britanic "Daily Star", achiziția de către Marea Britanie a celor două nave ar fi "pentru a proteja împotriva amenințărilor rusești care provin de sub apă".

Vorbind la conferința Partidului Conservator de la Birmingham despre "daunele misterioase" aduse Nord Stream, Wallace a spus că "amenințarea la adresa infrastructurii britanice vine din Rusia".

Oficialul britanic a adăugat: "Ceea ce s-a întâmplat ar trebui să ne amintească de vulnerabilitatea economiei și a infrastructurii noastre la astfel de atacuri".

El a continuat: "Internetul și energia noastră depind în mare măsură de conducte și cabluri. Rusia nu își ascunde capacitatea de a viza o astfel de infrastructură".

Wallace a anunțat că țara sa "s-a angajat recent să achiziționeze două nave specializate care au capacitatea de a menține integritatea cablurilor și conductelor noastre”.

El a încheiat spunând: "Prima navă multirol de cercetare a fundului mării va fi achiziționată în acest an și va fi operațională până la sfârșitul anului viitor, în timp ce a doua navă va fi construită în Marea Britanie".

Exploziile submarine care au lovit conductele Nord Stream 1 și 2 săptămâna trecută au eliberat cantități uriașe de metan. Anchetatorii nordici au declarat că în explozii au fost folosite câteva sute de kilograme de explozibili.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a sabotat conductele furnizate de Rusia, acuzație negată vehement de Statele Unite și aliații săi.

Disputele dintre SUA și Rusia au continuat mai târziu în cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Moscova cu privire la atacurile la conducte.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel