Marea Britanie ar intenţiona să îşi crească numărul de focoase nucleare operaționale

S.I. Catalin |
Data publicării:

Se estimează că Marea Britanie deține aproximativ 195 de focoase nucleare, dintre care 120 sunt disponibile din punct de vedere operațional, potrivit unui raport din aprilie 2020 al Centrului pentru Controlul și Neproliferarea Armelor. Focosele nucleare ale Marii Britanii sunt administrate în totalitate de Royal Navy.

Guvernul Marii Britanii va creşte numărul de focoase nucleare pe care le poate depozita, a transmis pe Twitter, adjunctul secţiei de politică a publicaţiei The Telegraph, Lucy Fisher.

Potrivit lui Fisher, un anunţ oficial cresterea numarului de focoase nucleare va fi dezvăluit marţi în documentul The Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy. La începutul anului 2020, guvernul britanic a început un audit şi o redefinire a politicii sale externe - unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit The Epoch Times.

În tweet-ul său, Fisher a mai menţionat că Marea Britanie stochează în prezent în jur de 180 de focoase.

Iniţiativa măririi numărului de focoase depozitate ar marca prima creştere a arsenalului de la sfârşitul Războiului Rece. În analiza strategică a apărării din 2015, Marea Britanie s-a angajat să reducă „stocul general de arme nucleare la cel mult 180 de focoase” până la mijlocul anilor 2020.

"Dacă acest lucru este confirmat, evoluţia ar fi extrem de provocatoare", a declarat vineri pentru The Guardian David Cullen, directorul Serviciului de Informaţii Nucleare.

"Marea Britanie a indicat în repetate rânduri reducerea stocului său de focoase drept dovadă că îşi îndeplineşte obligaţiile legale în temeiul Tratatului de neproliferare nucleară", a adăugat el.

„Dacă vor distruge decenii de progrese înregistrate în efortul de reducere a numărului, va fi o palmă pentru ceilalţi 190 de membri ai tratatului şi va fi considerată o încălcare şocantă a încrederii acordate”, a continuat el.

Obiectivul Tratatului de neproliferare sau TNP este de a opri răspândirea armelor nucleare şi a tehnologiei militare şi de a promova utilizarea paşnică a energiei nucleare.

Motivaţia din spatele presupusei iniţiative de creştere a numărului de focoase nucleare din Marea Britanie rămâne neclară.

În februarie 2020, Pentagonul a dezvăluit că Marea Britanie s-a angajat să înlocuiască focoasele sale nucleare cu unele bazate pe tehnologia SUA - proiectul având un buget de mai multe miliarde USD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel