Macron i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să nu fie "lași": Va trebui să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor istoriei

S.I. Catalin |
Data publicării:
Contingentul de militari francezi din Romania, 2023
Contingentul de militari francezi din Romania, 2023

La 5 martie, președintele francez Emmanuel Macron a cerut aliaților Ucrainei să nu fie "lași" și a declarat că este timpul să intensifice sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești. Comentariile lui Macron, citate de AFP, au venit ca o confirmare a declarațiilor pe care liderul francez le-a făcut pe 26 februarie, menționând că trimiterea de trupe în Ucraina în viitor nu poate fi exclusă, ceea ce a stârnit obiecții puternice din partea oficialilor occidentali și ai NATO.

,,Cu siguranță ne apropiem de un moment pentru Europa în care va trebui să nu mai fim lași", a declarat Macron în timpul unei vizite în Republica Cehă, în contextul în care guvernul ceh a promovat un plan de cumpărare de arme pentru Ucraina din afara Europei.

,,Războiul s-a întors pe teritoriul nostru. Forțele care refuză să se oprească sporesc amenințarea în fiecare zi", le-a spus el membrilor comunității franceze care trăiesc în Republica Cehă la începutul vizitei sale.

,,Va trebui să ne ridicăm la înălțimea [așteptărilor istoriei] și a curajului pe care aceasta îl implică", a adăugat liderul francez.

În SUA, oficialii solicită, de asemenea, o acțiune mai rapidă pentru a ajuta Ucraina. La 4 martie, consilierul pentru comunicare al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că întârzierea SUA în a ajuta Ucraina din cauza certurilor politice interne nu face decât să joace în favoarea Rusiei și a președintelui Vladimir Putin.

,,El [președintele rus Vladimir Putin] știe că Statele Unite nu sunt în măsură să trimită o cantitate semnificativă de sprijin și asistență Ucrainei în acest moment. Acesta profită cu siguranță de ceea ce vede la Capitoliu, de disfuncționalitatea sistemului nostru acolo, la Capitoliu, ceea ce îi oferă cu siguranță posibilitatea de a folosi capacitățile militare în avantajul său. Din nou, am vorbit despre acest lucru săptămâna trecută, dar este valabil și astăzi", a declarat Kirby.

,,De asemenea, el nu oprește ofensiva pe câmpul de luptă. El a luat Avdiivka. Și, în câteva zile, a capturat alte câteva orașe și sate la vest de Avdiivka. El avansează pe liniile de apărare ucrainene. Este mai greu pentru ei, ucrainenii, să se apere și să mențină liniile de apărare, deoarece nu primesc sprijinul din partea Statelor Unite pe care se bazau. Așadar, a sosit momentul să aprobăm o finanțare bugetară suplimentară. Este timpul să refacem stocurile ucrainene pentru ca ei să se poată apăra mai bine", a adăugat el.

Pe fondul întârzierilor din Statele Unite în ceea ce privește aprobarea unui nou ajutor pentru Ucraina, mai multe țări europene și-au intensificat eforturile. La o conferință de securitate desfășurată luna trecută la Munchen, președintele ceh Petr Pavel a declarat că Republica Cehă a reușit să colecteze o cantitate semnificativă de arme pentru Ucraina din afara continentului european.

El a spus că, lucrând cu Canada și Danemarca, cehii au "identificat" 500.000 de proiectule de 155 mm și 300.000 de proiectile de 122 mm "pe care le putem livra în câteva săptămâni" cu fondurile necesare. După cum a relatat anterior Vocea Americii, Praga intenționa să strângă 1,5 miliarde de dolari pentru a plăti aceste muniții si pentru a le livra Ucrainei.

La o conferință internațională privind sprijinul pentru Ucraina, desfășurată săptămâna trecută la Paris, premierul ceh Petr Fiala a declarat că aproximativ 15 țări sunt pregătite să se alăture inițiativei, inclusiv Franța.

Macron a declarat că țara sa va participa la inițiativă, dar nu a dezvăluit detalii despre modul în care va contribui.Olanda, de exemplu, s-a angajat deja să doneze 100 de milioane de euro. Praga se așteaptă acum ca liderul francez să facă o promisiune concretă.

Reprezentantul francez a declarat că vizita lui Macron în Republica Cehă va fi o oportunitate de a "discuta mai în detaliu această inițiativă". Acest lucru ar putea reprezenta un progres, deoarece Parisul a susținut până acum canalizarea cheltuielilor pentru apărare către propria industrie și a preferat să fabrice arme pe banii UE pe teritoriul european.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel