Lupta pentru putere în Uniunea Europeană. Franţa vrea totul sau nimic

S.I. Catalin |
Data publicării:
Preşedintele francez, Emmanuel Macron
Preşedintele francez, Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a căutat marţi la Bruxelles să se plaseze în centru jocului pentru "a construi" Uniunea Europeană a următorilor cinci ani, lansând un apel la o vastă coaliţie între forţele de dreapta, de stânga şi ecologiste proeuropene, comentează AFP.

Simbol al acestei hotărâri, şeful statului francez a fost, contrar obiceiurilor sale, unul dintre primii care a ajuns în vasta clădire a Consiliului European, cu trei ore înainte de începerea dineului de lucru cu ceilalţi 27 de lideri europeni.

"Suntem în faţa unei noi etape a aventurii europene", a explicat el pentru a marca importanţa pe care o acordă acestui summit extraordinar organizat pentru a trage concluziile după alegerile europene.

În opinia sa, acest scrutin a provocat "o adevărată recompunere" politică la nivel continental. Deoarece, "pentru prima dată de când există Parlamentul, nu este o majoritate cu două partide", Partidul Popular European (PPE) la dreapta şi social-democraţii la stânga.

"Există deci necesitatea de a construi altceva, un proiect nou care să fie imaginea a ceea ce poporul european a ales", a adăugat Emmanuel Macron, îndemnând "să nu se repete vechile obiceiuri".

Pentru aceasta, la mijloc se află, în opinia sa, "noua forţă centrală de progres" care urmează să fie construită în jurul celor 21 de eurodeputaţi ai listei alcătuite de partidul său LREM şi aliaţii din Modem, care a obţinut 22,41% din voturi duminică în Franţa, pe locul al doilea după formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN).

Această nouă forţă "va avea o responsabilitate importantă" lucrând cu "conservatorii, social-democraţii şi, sper, cu Verzii", a precizat el.

Emmanuel Macron doreşte astfel să se renunţe la modul de desemnare pentru cele mai importante patru posturi europene, printre care, cel mai important, de preşedinte al Consiliului European, care trebuie să fie numiţi înainte de summitul european de la 20 şi 21 iunie.

Parisul refuză de mai multe luni candidatul german desemnat de partidele membre ale PPE (dreapta), germanul Manfred Weber, pentru care cancelarul Angela Merkel şi-a reafirmat marţi sprijinul.

Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia că a obţinut ca mai mulţi lideri europeni să pună în discuţie sistemul "Spitzenkandidaten" (candidaţi de vârf), potrivit căruia candidatul propus de partidul cu cea mai mare reprezentare să fie privilegiat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Pentru preşedintele francez, viitori lideri de la Bruxelles trebuie să fie "cei mai calificaţi", deoarece Europa "are nevoie de lideri cu o legitimitate puternică", în special pentru a o reprezenta în faţa marilor puteri ca Statele Unite şi China.

La sosirea sa la Bruxelles, el a subliniat că daneza Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, francezul Michel Barnier, negociatorul şef pentru Brexit, şi olandezul Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei, sunt printre "oamenii care au aceste competenţe".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel