Lukașenko, prin mâna Justiției, vrea să scape de cel mai puternic rival fostul bancher Viktor Babarîko

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Viktor Babarîko/Facebook
Sursa foto: Viktor Babarîko/Facebook

Parchetul belarus a cerut marţi 15 ani de închisoare împotriva fostului bancher Viktor Babarîko, considerat unul dintre cei mai puternici rivali ai lui Aleksandr Lukaşenko înaintea lansării campaniei prezidenţiale din 2020, dar care nu a mai ajuns să candideze, întrucât a fost arestat, relatează portalul rusesc RBC şi agenţia de presă AFP.

El a fost arestat oficial pentru corupţie, în realitate - potrivit presei ruse - din cauza faptului că era privit de Lukaşenko drept ”candidatul Moscovei” la alegeri, pe vremea aceea liderul de la Minsk acuzând Rusia de amestec în afacerile belaruse, transmite Agerpres.

Rechizitoriul a fost pronunţat marţi, după patru luni şi jumătate de proces, potrivit unui jurnalist independent prezent la tribunal.

Babarîko, 57 de ani, intenţiona să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, dar acest fost bancher, considerat a fi cel mai serios concurent împotriva şefului statului, a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

El este acuzat de KGB, serviciile de securitate din Belarus, că ”a primit mită într-o cantitate deosebit de mare de la un grup organizat” în perioada în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, o filială belarusă a unei bănci aparţinând gigantului rusesc de gaze Gazprom.

Parchetul a cerut marţi 15 ani de închisoare pentru acest cap de acuzare, potrivit media locale. Alţi şapte inculpaţi în acelaşi dosar, care au pledat ”vinovat” şi au depus mărturie împotriva lui Babarîko, riscă pedepse mai uşoare, de la trei la şase ani şi jumătate de închisoare.

Arestarea lui Babarîko în iunie 2020 a făcut ca echipele de campanie ale diferiţilor critici ai regimului să-şi unească eforturile şi să o susţină pe Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ - un cunoscut blogger - fusese şi el arestat. Serghei Tihanovski se află şi astăzi în închisoare, iar soţia sa cu cei doi copii mici ai lor - în exil, după ce l-a înfruntat pe Lukaşenko în alegeri.

Anunţul realegerii lui Lukaşenko a declanşat o mişcare de protest, care a scos în stradă timp de mai multe luni zeci de mii de oameni, însă a fost reprimată cu brutalitate de către regim.

Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie şi Canada au decis luni să impună sancţiuni pentru zeci de responsabili belaruşi şi companii având legătură cu puterea de la Minsk.

Un total de 78 de nume de oficiali şi opt entităţi au fost adăugate pe lista belaruşilor sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei şi deturnarea unui avion Ryanair, care survola Belarus la 23 mai, pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă.

Schimbarea puterii în Belarus ar putea să se producă după un scenariu similar evenimentelor din 1989 din România, iar aceasta nu ar fi în avantajul Rusiei, a declarat Viktor Babarîko într-un interviu acordat din închisoare portalului rusesc RBC săptămâna trecută, lansând un apel Moscovei să înceteze să-l mai sprijine pe Lukaşenko, chiar dacă-i pare rău de banii 'investiţi' în acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel