Patru lecții pentru țările din Golf într-un posibil război cu Iranul după aventura Rusiei în Ucraina: De la importanța alianțelor la eșecul armelor sovietice

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.

Astfel, în timp ce Europa își revizuiește politicile de securitate și apărare în paralel cu amenințarea emergentă din partea Rusiei, țările din Golf pot învăța cea mai importantă lecție în acest sens, care este necesitatea de a investi din timp și în mod corespunzător în forţele armate.

Atunci când începe războiul și se trag deja gloanțe, este prea târziu pentru a începe creșterea bugetelor de apărare, observă analistul subliniind că procesul de investiții în armată, în special în ceea ce privește echipamentul și pregătirea moderne, trebuie să se desfășoare pe termen lung. 

"Am văzut în toată Europa cum impactul nivelului de avarie al cheltuielilor militare, care s-a menținut de-a lungul anilor, nu a fost simțit până la izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Țările din Golf nu ar trebui să se pună în această poziție".

 

Echipamente militare și muniție

 

A doua lecție pe care statele din Golf o pot învăța, potrivit lui Covey, este importanța menținerii unor stocuri adecvate de echipamente și muniție.

În acest sens, este recomandată menținerea unei baze industriale de apărare proprii puternice pentru echipamentele militare de bază, sau cel puțin accesul la piețe de încredere pentru achiziționarea de echipamente. 

"Așa cum am văzut în ultimul an, producătorii de apărare nu pot pur și simplu să intensifice producția peste noapte", a declarat Covey, precizând însă că "este important să ne gândim și de unde sunt achiziționate echipamentele militare. Germania poate produce tancuri bune, dar dacă Berlinul impune restricții cu privire la modul în care sunt utilizate, la ce servesc?"

Referitor la Germania, acesta a făcut o paralelă între întârzierea Berlinului în livrarea tancurilor avansate Leopard în Ucraina și problemele similare cu care s-a confruntat Turcia când a dorit să folosească aceleași tancuri în Siria, în 2018.

 

Armele sovietice nu au trecut testul împotriva celor moderne occidentale

 

2. Sursă foto... (iran-armata_95094100.jpg)

Armata iranian. Sursă foto: Middle-East-Online.com

A treia lecție este una la fel de previzibilă și se referă la necesitatea de a scăpa de armele rusești, în special la cele sovietice. Destul de puține țări din Orientul Mijlociu folosesc încă echipamente militare de fabricație sovietică, iar acestea s-au dovedit a fi nesemnificative în fața armelor moderne occidentale.

Recomandarea făcută factorilor de decizie din regiune este să își analizeze îndeaproape stocurile pentru a vedea ce echipamente noi sunt necesare și ce echipamente rusești ar trebui eliminate treptat.

O a patra lecție învățată din războiul din Ucraina, ține de importanța alianțelor și înțelegerea realității geopolitice. Ucraina nu este membră a NATO și nu are avantajul asigurării colective a securității sale. Cu toate acestea, cooperarea strânsă dintre Kiev și mulți membri NATO, precum și parcurgerea de-a lungul anilor a unor faze de preaderare la Alianță, i-au permis să obținut un sprijin militar enorm.

Potrivit lui Covey, în fața agresiunii regionale, statele din Golf ar trebui să-și dubleze eforturile pentru a colabora mai strâns pe probleme de securitate și militare.

În plus, extinderea acordului de normalizare și regândirea posibilității unei alianțe strategice pentru Orientul Mijlociu cu Statele Unite sunt aspecte considerate foarte importante pentru stabilitatea regională.

“Amenințarea iraniană nu va dispărea și, cu cât regiunea este mai pregătită, cu atât viitorul va fi mai sigur”, conchide analistul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel