La solicitarea Statelor Unite, Bulgaria ar fi putut trimite sisteme S-300 și S-200 în Ucraina. Oficialii de la Sofia, impasibili la oferta de 200 de milioane de dolari

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

La finalul anului 2022, Statele Unite au propus semnarea unui acord de 200 de milioane de dolari cu Bulgaria. Statele Unite s-au oferit să acopere noile in materie de achiziții de armament ale Bulgariei dacă aceasta ar fi oferit Ucrainei vechile sisteme rachete sovietice, inclusiv S-300. Biroul prim-ministrului interimar al Bulgarie, Galab Donev, care se afla la putere la acea vreme, a rămas tăcut - nici nu a acceptat, nici nu a respins oferta. Detalii despre această propunere au reieșit dintr-un răspuns oferit de Ministerul bulgar al Apărării pentru ziarului The 24 Hours.

Cele 200 de milioane de dolari făceau parte din programul de ''Finanțare Militară Externă'' [FMF] al SUA. Aceste fonduri sunt acordate aliaților de pe flancul estic al NATO, precum Bulgaria, pentru a stimula și compensa donațiile de echipamente militare făcute către Ucraina. 

La 8 septembrie 2022, SUA au anunțat un FMF de 1 miliard de dolari pentru Bulgaria și alte 16 țări din regiune. La 7 octombrie 2022, Ambasada SUA de la Sofia a confirmat că Congresul american a aprobat aproape 40 de milioane de dolari pentru Bulgaria. Aceste fonduri urmau să recompenseze ajutorul umanitar acordat de Bulgaria Ucrainei și să sprijine formarea unui grup de luptă multinațional al NATO pe teritoriul bulgar. 

 

La schimb pentru sistemele S-300 oferite Ucrainei, SUA ar fi oferit Bulgariei sisteme moderne de apărare aeriană NASAMS

 

Vechile sisteme rachete sovietice S-300 ale Bulgariei.

În decembrie 2022, o delegație americană a vizitat Bulgaria. Misiunea lor era de a convinge guvernul interimar să participe la programul FMF prin trimiterea de echipamente militare sovietice în Ucraina. Rapoarte neoficiale sugerează că americanii au oferit Bulgariei sisteme moderne de apărare aeriană NASAMS în schimbul sistemelor de rachete S-300 pe care autorităţile de la Sofia urmau să le ofere Kievului. 

NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence

În această perioadă, Biroul prim-ministrului interimar al Bulgărie, Galab Donev se afla la conducere. Atât președintele Bulgariei, Rumen Radev, cât și ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoyanov, s-au opus în mod public ca Bulgaria să ofere sisteme de rachete Ucrainei. Aceștia au argumentat că acest lucru ar slăbi capacitățile armatei bulgare și au remarcat că acordurile "triunghiulare" de înlocuire a armamentului s-au închis la mijlocul anului 2022 sub cabinetul lui Kiril Petkov.

Președintele Radev a mai argumentat că legislația bulgară interzice scoaterea armelor din stocurile militare fără a se asigura mai întâi înlocuirea lor. Radev a insistat să precizeze că înlocuirea vechilor sisteme ar dura prea mult timp și vor avea un cost. Cel mai recent, la 6 ianuarie 2023, SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de 682 de milioane de dolari în cadrul programului FMF. Se crede că o parte din acest ajutor a fost oferită Bulgariei.

Negocierile de la sfârșitul anului cu reprezentanții ambasadei SUA au arătat că finanțarea a fost condiționată de furnizarea de către Bulgaria a sistemelor de apărare antiaeriană [SA-5/C-200 și SA-10/C-300], a muniției și a vehiculelor blindate către Ucraina.

Ca răspuns la întrebarea dacă această finanțare ar putea fi folosită pentru a înlocui sistemele de apărare antiaeriană bulgare S-300 cu sisteme americane NASAMS, acum ministerul bulgar al Apărării a declarat că toate opțiunile au fost luate în considerare în timpul discuțiilor politico-militare. Valoarea finanțării ar depinde de parametrii specifici ai ajutorului militar pe care Bulgaria l-ar putea oferi Ucrainei, potrivit publicaţiei BulgarianMilitary.

Ministerul Apărării de la Sofia susține că Bulgaria nu a respins ajutorul, ci că nu a ajuns încă la un acord cu americanii. De asemenea, Ministerul bulgar al Apărării a inițiat discuții cu alte 10 țări partenere din NATO și UE - Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Norvegia, Olanda, Danemarca și Belgia.

Scopul acestor discuții a fost acela de a analiza oportunitățile în materie de achiziționare, desfășurare sau furnizare de capacități de apărare, de înlocuire prin tranzacții "circulare" sau "triunghiulare", în schimbul ajutorului acordat Ucrainei. Ministerul a raportat că, deși au fost identificate unele oportunități, capacitatea acestora a fost epuizată rapid din cauza evoluțiilor rapide și a întârzierilor cauzate de procedurile decizionale administrativ-juridice greoaie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel