Kievul, pregătit să devină noul Stalingrad: Ucraina a baricadat și minat orașul. Asaltul tancurilor ruse ne amintește de războaiele secolului XX

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: DefenceView
EXCLUSIV
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: DefenceView

În aceste momente, la Antalya, ministrul de Externe de la Kiev Dmitro Kuleba și omologul său rus Serghei Lavrov poartă o primă rundă de negocieri la nivel înalt după 15 zile de la atacul neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Sunt 15 zile de la agresiunea fără precedent a Federației Ruse în Ucraina. În acest moment situația din teren e departe de a fi roză pentru trupele invadatoare ruse care nu au reușit să bifeze niciun obiectiv militar major.

Marile orașe, în pofida unor bombardamente masive ale trupelor ruse, bombardamente care vizează inclusiv obiective civile și pentru care liderii de la Kremlin ar trebui să răspundă la Haga pentru crime de război, rezistă. 

Federația Rusă nu a reușit să preia controlul nici în Mariupolul, în pofida faptului că situația aici e absolut disperată. În cele nouă zile de asediu rus au murit peste 1.000 de persoane, nu mai există nici electricitate iar coridoarele umanitare de evacuare a populației nu sunt respectate.

 

Putin a crezut într-o plimbare prin parc, dar s-a ales cu un război de uzură care se poate transforma într-un război de gherilă în Ucraina

 

„Plimbarea prin parc” până la Kiev pe care probabil Statul Major rus i-a promis-o lui Vladimir Putin se transformă încet dar sigur într-un război de gherilă.

Iar rezistența eroică a Ucrainei, rezistență care nu ar fi putut fi posibilă fără armamentul NATO și fără instructorii militari prezenți în Ucraina din 2016 încoace, forțează Federația Rusă să intre la negocieri și să încerce înghețarea conflictului. Problema pentru Kremlin în acest moment e că nu a obținut în cele 15 zile de conflict nicio victorie majoră pentru a putea domina negocierile și a dicta condițiile.

Ucraina nu va face niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială, în timp ce Vladimir Putin a trecut Rubiconul și e conștient că nu mai poate da înapoi. Singurul numitor comun la care pare că s-ar putea ajunge azi ar fi neutralitatea Ucrainei și renunțarea acesteia de a mai adera la NATO, fapt indicat și de declarațiile din ultimele zile ale președintelui Volodimir Zelenski, care s-a arătat resemnat cu privire la aderarea Ucrainei. O aderare care trebuie să fim sinceri era aproape imposibilă și înainte de 24 februarie 2022, ziua barbarului atac rus asupra Ucrainei. 

Compromisul pe care Moscova l-a oferit, rămânerea la putere a lui Zelenski, dar cu un premier pro-rus, indică cât se poate de clar că lucrurile din punct de vedere militar merg din rău în mai rău pentru Federația Rusă. 

 

Kievul, ca la Stalingrad. Tranșee, baraje și mine împotriva tancurilor

 

„Operațiunea militară specială” cum a numit-o președintele rus Vladimir Putin, care de fapt e un asalt fără precedent în Europa a unei țări împotriva altei țări, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, e împotmolită.

Rusia a ratat obiectivul de a „închide” conflictul în primele zile prin distrugerea infrastructurii militare a Ucrainei și preluarea de îndată a Kievului. Asta nu înseamnă că Federația Rusă a pierdut militar conflictul, deși pe termen lung am convingerea că a pierdut deja războiul. Rusia rămâne capabilă să lanseze o nouă ofensivă de proporții în Ucraina, care nu va putea rezista la nesfârșit, dar de data aceasta Kremlinul e conștient că numărul pierderilor, ca tehnică militară și vieți umane, va fi uriaș.

Azi Kievul a intrat în a 15-a zi de rezistență eroică. Pe străzile de la periferie, la intrarea în oraș, oamenii și forțele armate ucrainene au blocat șoselele, au pus copaci la pământ pentru a bloca înaintarea tancurilor invadatoare ruse și au minat intrările în oraș. Cucerirea Kievului va avea un preț imens pe care nu sunt convins că Moscova va dori să îl plătească.  

Orice oră cu care Ucraina rezistă mai mult, Federația Rusă devine tot mai slăbită. În aceste condiții e la fel de important ca Occidentul, care a acționat exemplar, să rămână pe poziții ferme în ceea ce privește regimul de sancțiuni și de presiune. Nu e loc de nuanțe.

 

Mitul invincibilității Armatei Roșii

 

Și mai e ceva ce aceste 15 zile de război ne-au demonstrat. A căzut mitul invincibilității Armatei Federației Ruse care, așa cum propovăduiau apostolii acestei teorii, ar putea ajunge „în trei ore la Constanța și cinci ore la București”.

Cultura soldatului rus, foarte puternic implementată în mentalul colectiv al statelor aflate sub ocupația sovietică după 1945, începe să se disipe.

Trebuie spun că în cazul în care pierderile suferite de ruși sunt reale, pe care Kievul le-a estimat în cele 15 zile de invazie la peste 12.000 de soldați, peste 1.000 de blindate, aproximativ 320 de tancuri, aproape 50 de avioane de luptă și 80 de elicoptere, va genera o undă de șoc în industria de apărare de la Moscova și în capacitatea forțelor armate ruse. 

Dacă cifrele sunt reale iar războiul va continua iar pierderile se vor înregistra cu aceeași intensitate, Federația Rusă va avea nevoie de ani pentru a își linge rănile și a recupera echipamentul pierdut. La toate acestea se adaugă situația economică tot mai dificilă a Rusiei.

Cert e că ceea ce vedem azi în Ucraina e fără precedent de la al Doilea Război Mondial încoace: Un război generat de Federația Rusă, conflict care are mult prea puține componente moderne și care amintește mai cu seamă de conflictele militare din secolul XX, secol în care la nivel ideologic e în continuare ancorat leaderhipul de la Kremlin. Iar acest lucru face periculoasă Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel