Israelul, în alertă maximă în timp ce cumpănește răspunsul la atacul iranian. Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

Reuniunea cabinetului de război israelian, care a durat câteva ore, s-a încheiat duminică seara fără o decizie cu privire la modul în care Israelul va răspunde atacului Iranului cu rachete și drone, a declarat un oficial israelian.

Decidenții israelieni sunt hotărâți să răspundă dar încă nu a decis asupra calendarului și direcției de acțiune, iar oficialul a spus că armata a fost însărcinată să vină cu opțiuni suplimentare pentru un răspuns, mai ales că SUA i-au transmis lui Netanyahu ”să respire înainte de a răspunde”.

„În ultimele două ore, am aprobat planuri operaționale atât pentru acțiuni ofensive, cât și pentru acțiuni defensive”, a spus și contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.

La reuniunea de urgenţă a ONU, Iranul a invocat dreptul la autoapărare, afirmând că ''nu a avut de ales''.

La rândul său, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a spus că Teheranului „nu îi pasă nimic, nimic de islam sau musulmani”.  Iranul „trebuie oprit înainte de a conduce lumea la un punct fără întoarcere, la un război regional care poate escalada într-un război mondial”, a amia spus diplomatul.

 

Atac potențial nimicitor pentru Israel

 

Președintele Joe Biden, în special, dorește să evite orice contraofensivă împotriva Teheranului care ar putea antrena trupele americane, scrie Politico.

Oficialii americani au spus că atacul iranian ar fi putut fi realmente distructiv dacă rachetele nu ar fi fost interceptate și ar fi dus mult mai probabil la un război regional.

Oficialii americani au declarat că cel mai tensionat moment al atacului a venit atunci când Iranul a lansat 100 de rachete balistice, capabile să ajungă în Israel în câteva minute, într-un interval scurt de timp.

Aproape toate au fost doborâte de sistemul israelian de apărare antirachetă Arrow, în timp ce interceptoarele trase de distrugătoarele americane în estul Mediteranei, USS Arleigh Burke și USS Carney, au lovit între 4 și 10 rachete balistice. O baterie de apărare antiaeriană americană Patriot de lângă Erbil, Irak, doborât una dintre rachete.

Iranul a lansat, de asemenea, peste 30 de rachete de croazieră terestre și peste 150 de drone.

Unele rachete balistice au avariat baza aeriană Nevatim din sudul deșertului Negev, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului.

Amintim că Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

 

Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul

F-35 Adir, aparținând Forțelor Aeriene Israeliene

O analiză a Jerusalem Post arată cum ar putea încerca forțele israeliene să neutralizeze capabilitățile militare iraniene.

Scenariu prezentat este ca mai multe grupuri de avioane de luptă ”invizibile” F-35 să zboare pe rute separate pentru a lovi site-urile militare din Iran, unele aflate chiar și la aproape 2.000 de km de statul evreu.

Unele dintre aeronave ar putea zbura de-a lungul graniței dintre Siria și Turcia și apoi să traverseze Irakul. Alte aeronave ar putea zbura prin spațiul aerian saudit și Golful Persic.

Scopul principal al primului val de F-35 ar fi eliminarea apărării aeriene a Iranului care protejează zecile de facilități nucleare iraniene.

După prima etapă efectuată cu F-35-uri ar exista un val separat pentru aeronavele israeliene F-15, F-16, dar alte F-35-urile încărcate cu bombe americane GBU-72 de peste 2 tone care să lovească ținte puternic fortificate.

Analiza arată că ar putea exista chiar și valuri suplimentare după aceea pentru a ajuta la distrugerea celor mai importante instalații nucleare ale Iranului de la Fordow și Natanz.

IDF ar putea folosi, de asemenea, un număr semnificativ de rachete balistice, precum și drone de atac și de colectare a informațiilor.

Distrugerea buncărelor, însă, va fi o adevărată provocare. Spre exemplu, zona principală de la Fordow este îngropată la aproximativ 80 de metri sub pământ. O adâncime pe care doar bombele de 13 tone „bunker buster” din arsenalul american ar putea-o distruge. Totuși, chiar și sub administrația Trump, SUA au refuzat să ofere Israelului astfel de bombe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel