Israelienii și-au doborât singuri o dronă. IDF confirmă că Iron Dome a doborât un UAV al Armatei în timpul crizei din Gaza

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Iron Dome (Kippat Barzel) / Credit photo: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz
Iron Dome (Kippat Barzel) / Credit photo: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Se pare că sistemul Iron Dome, în ciuda eficacității excelente de peste 90%, a fost implicat într-un incident nefericit în timpul crizei recente din Fâșia Gaza când a doborât o dronă a Israelului.

Nu se cunosc informații cu privire la cum s-a ajuns ca Iron Dome să dobore o dronă a Armatei Israelului. Cert e că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat incidentul.

 

IDF confirmă că Iron Dome a doborât din greșeală o dronă a Israelului

 

Un purtător de cuvânt al IDF le-a confirmat celor de la Haaretz că Iron Dome a doborât o dronă proprie. Incidentul este în curs de investigare, iar ancheta va stabili dacă accidentul a avut loc ca urmare a unei erori umane. Potrivit celor de la The Drive e vorba de o dronă Skylark produsă de cei de la Elbit. 

Nu este clar nici când a avut loc incidentul și nici câte drone a distrus Iron Dome în timpul celor 11 zile de confruntări dintre Israel și grupările teroriste din Gaza - Hamas și Jihadul Islamic Palestinian. 

Cert e că aceste grupări au folosit sisteme UAV în atacurile lor. Hamas a confirmat spre exemplu că a utilizat drone kamikaze în timpul atacurilor împotriva Israelului.

În ceea ce privește dronele doborâte de Iron Dome, pe lângă accidentul în care a fost doborâtă drona Israelului sau cele lansate de grupările teroriste, de menționat și că premierul Benjamin Netanyahu a confirmat acum o săptămână că pe 18 martie sistemele de apărare ale Israelului au doborât și o dronă înarmată care a fost lansată de către Iran, stat ce sprijină atât financiar cât și militar Hamas. 

Tot săptămâna trecută, Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat că au aprobat un acord de încetare a focului. Acordul vine după 11 zile de confruntări.

 

Israel și Hamas, aproape două săptămâni de confruntări violente

 

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de "solidaritate" cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.

După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.

La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile.

Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic - potrivit analiştilor citați de agenția Agerpres - să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian.

CITEȘTE ȘI: Iranul a lansat un UAV în timp ce IDF lupta cu Hamas. Drona doborâtă de Israel aparținea Iranului și era înarmată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel