Iranul a lansat un UAV în timp ce IDF lupta cu Hamas. Drona doborâtă de Israel aparținea Iranului și era înarmată

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Israeli Air Force
Sursă foto: Israeli Air Force

În urmă cu două zile Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că au doborât o dronă care se îndrepta dinspre Iordania spre teritoriul ei. Nu au fost oferite mai multe informații cu privire la incident. Până azi. 

Drona a fost doborâtă de IDF în nordul Israelului în zona Beit She'an. Nu se precizează dacă IDF a folosit sisteme antiaeriene, avioane de vânătoare sau elicoptere militare pentru a doborâ UAV-ul.

Cert e că azi, premierul Benjamin Netanyahu a confirmat că drona aparținea Iranului și era înarmată. E a doua în ultimii ani când Iran trimite UAV-uri înarmate către Israel. Lansarea dronei a avut loc în contextul în care Armata Israelului era implicată intens în operațiuni împotriva grupării teroriste Hamas în Fâșia Gaza. 

Iranul este un susținător activ al Hamas, grupare pe care o finanțează și căreia îi oferă constant tehnică militară. 

Potrivit celor de la Times of Israel, premierul Benjamin Netanyahu a confirmat că UAV-ul a fost lansat de forțele iraniene. Premierul israelian a adăugat că drona a fost lansată din Siria sau din Irak. 

Declarațiile au fost făcute de premierul Benjamin Netanyahu în urma unei întrevederi cu Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei. 

 

Israelul a prezentat dovezi Germaniei că drona doborâtă de IDF aparținea Iranului și era înarmată

 

După doborârea dronei de către IDF, componente ale UAV-ului au fost recuperate de Israel. Netanyahu i-a prezentat lui Maas dovezi potrivit cărora drona era una iraniană și înarmată.

Sursa citată precizează că aceasta este a doua dronă pe care Iranul o lansează către Israel. Un caz similar a avut loc în 2018, când Iranul a trimis din Siria o dronă spre nordul Israelului. Atunci, UAV-ul a fost doborât de un elicopter militar al IDF. Ca răspuns, Armata Israelului a efectuat atunci lovituri aeriene asupra obiectivelor Iranului în Siria.

Netanyahu a mai acuzat Iranul că sprijină grupările teroriste din Orientul Mijlociu, iar în gaza, nu doar Hamas, ci și Jihadul Islamic.

La mai bine de o săptămănă de la reluarea luptelor cu teroriștii din Hamas, IDF a anunțat că aproximativ 3.150 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel, marea majoritate fiind interceptate de sistemele de apărare ale Israelului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel