Iranul și China fac poliție politică, prin intermediari, pe teritoriul SUA: Cele două țări angajează detectivi particulari pentru a supraveghea opozanții - NYT

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: flickr / Photo RNW.org
Foto: flickr / Photo RNW.org

Potrivit unui articol al New York Times, cele două regimuri autoritare folosesc detectivi particulari pe care îi contractează sub pretexte false.

Publicația americană a discutat cu o serie de persoane implicate în activitățile de supraveghere, de la foști agenți FBI, la detectivi particulari, ale căror mărturii dezvăluie o tehnică periculoasă la care au început să apeleze, în mod sistematic, regimurile de la Teheran și Beijing.

Bruce Hoffman,  cercetător în domeniul terorismului la CFR - Consiliul pentru Relații Externe, spune că un guvern poate angaja un detectiv privat - în ceea ce pare la prima vedere o misiune de rutină - pentru a afla informații detaliate despre reședința unei persoane, telefoane mobile, numărul de securitate socială, adresa de la locul de muncă.

Contactarea detectivilor este mult mai facilă decât în trecut. Astăzi, multe solicitări vin în on-line, fără contact față în față, iar solicitanții nu pot fi identificați.

Unul dintre exemplele cele mai răsunătoare este cel al ziaristei iraniene Masih Alinejad, care a expus în mod frecvent abuzurile și corupția regimului fostului președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad.

A fost forțată să fugă din Iran în 2009 și s-a stabilit în New York, de unde scrie în continuare articole deranjante pentru regimul de la Teheran.

Iranienii nu au renunțat să o urmărească și să o aducă forțat în țară pe Alinejad. Aceștia l-au contactat, printr-un om de legătură, un detectiv particular american, căruia i s-a cerut să supravegheze casa opozantei și să furnizeze date despre rutina zilnică a acesteia.

„Vă contactez în numele unui client care caută o persoană dispărută din Dubai, Emiratele Arabe Unite, care a fugit pentru a evita rambursarea datoriilor”, suna justificarea solicitării de urmărire, venită din partea unui terț.

Detectivii particulari, deși spun că lucrează doar în baza legii, acceptă sarcinile fără să pună prea multe întrebări și fără să verifice solicitantul. Pe fir au intrat agenții FBI care l-au informat pe detectiv de complotul iranienilor, la care acesta ia parte fără să știe

„Unul dintre lucrurile pe care aș fi putut să le fac era să urmăresc casa aceea și să spun: „Cine locuiește aici?””, și-a amintit detectivul intervievat de NYT. „Și aș fi putut căuta pe Google numele acelei femei”. 

Potrivit rechizitoriului, iranienii care au organizat complotul au cercetat rute de la casa doamnei Alinejad până la malul mării din Brooklyn și metode de a o duce cu barca în Venezuela și mai departe în Iran.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel