Iranul confirmă că a depăşit stocul de uraniu îmbogăţit

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a declarat luni că regretă anunţul făcut de Iran cu privire la depăşirea limitei pentru rezervele sale de uraniu îmbogăţit, impusă de acordul încheiat în 2015 asupra programului său nuclear, îndemnând în acelaşi timp să nu fie dramatizată situaţia, informează AFP.

Iranul a depăşit limita de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, a anunţat anterior ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, după ce şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a depăşit stocul total maxim de uraniu îmbogăţit stabilit prin acordul nuclear.

Depăşirea limitei de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit "suscită regretul, însă nu trebuie dramatizată" situaţia, a estimat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă ruse.

Riabkov a estimat că este vorba de o "consecinţă naturală a evenimentelor recente" şi că Iranul făcea obiectul unei "presiuni fără precedent" din partea SUA. El i-a îndemnat pe europeni "să nu agraveze situaţia", iar Teheranului i-a recomandat "să se comporte de o manieră responsabilă" şi să rămână parte a acordului încheiat în iulie 2015, la Viena.

Iranul s-a angajat prin acest acord să nu încerce să obţină bomba nucleară şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale asfixiante împotriva economiei sale.

Însă, reintroducerea sancţiunilor americane după retragerea unilaterală din acest acord decisă de Donald Trump în mai 2018 a avut drept efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi a făcut ca Teheranul să-şi piardă aproape toţi cumpărătorii de petrol.

De atunci, Iranul ameninţă să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior gradului maxim fixat de acord şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor de apă grea la Arak (centru), în cazul în care alte state încă semnatare ale acordului - Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia - nu îl vor ajuta să ocolească sancţiunile americane. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel