,,Delegațiile intenționează să viziteze țări precum Rusia, China și Ucraina, pentru a negocia achiziționarea de sisteme moderne care să protejeze spațiul aerian al Irakului", a declarat el pentru ziarul Aş Sabah, precizând că Parlamentul irakian a dispus formarea unor delegaţii care ar urma să viziteze ţările care dezvoltă tehnică militară pentru a semna contracte privind achiziţionarea de arme avansate
Potrivit al-Ziyadi, parlamentarii încearcă să obțină arme în schimbul petrolului, similar cu acordul „petrol pentru reconstrucție" semnat recent cu China.
,,Multe ţări s-au declarat dispuse să trimită arme moderne către Irak, în schimbul petrolului", a declarat parlamentarul.
Experții spun că Irakul ar putea fi într-adevăr interesat să cumpere sisteme de apărare aeriană S-400, sisteme chinezeşti de apărare aeriană HQ-9 și sisteme ucrainene de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune.
Rusia se declară dispusă să vândă Irakului sisteme S-400
La începutul lunii ianuarie, The Wall Street Journal a raportat, citând parlamentarii irakieni că Bagdad era interesat să achiziţioneze sisteme de apărare aeriană S-300 ruseşti, dar Moscova a plusat, declarându-se dispusă să vândă Irakului sisteme S-400.
Pe 14 ianuarie, Joey Hood, secretarul general adjunct al Statelor Unite, însărcinat cu afaceri american în Irak, a susținut că Washingtonul ar putea impune sancțiuni Irakului dacă cumpără sistemele de apărare antirachetă rusești.
Ulterior, comentând aceste amenințări, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova nu se teme de sancțiunile Washingtonului și știe să contracareze aceste sancţiuni. Între timp, în luna septembrie 2019, Al-Ziyadi a declarat că parlamentul irakian va oferi guvernului tot sprijinul și îi va furniza toată autoritatea și puterea legitimă în cazul unei decizii de cumpărare sisteme S-400.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News