Irakul caută să se înarmeze cu sisteme de apărare aeriană. Bagadul trimite o delegaţie în Ucraina, Rusia şi China

S.I. Catalin / 21 ian 2020 / 14:42

Irakul are planuri privind trimiterea unor delegații în Rusia, China și Ucraina pentru a discuta despre cumpărarea de sisteme moderne de apărare aeriană, cu şopul de a-și proteja teritoriul de orice posibilă agresiune sau încălcare a suveranității sale, a precizat Badr al-Ziyadi, membru al Comitetului de Securitate şi Apărare al parlamentului irakian, potrivit TASS și Bulgarian Military.

,,Delegațiile intenționează să viziteze țări precum Rusia, China și Ucraina, pentru a negocia achiziționarea de sisteme moderne care să protejeze spațiul aerian al Irakului", a declarat el pentru ziarul Aş Sabah, precizând că Parlamentul irakian a dispus formarea unor delegaţii care ar urma să viziteze ţările care dezvoltă tehnică militară pentru a semna contracte privind achiziţionarea de arme avansate

Potrivit al-Ziyadi, parlamentarii încearcă să obțină arme în schimbul petrolului, similar cu acordul „petrol pentru reconstrucție" semnat recent cu China.

,,Multe ţări s-au declarat dispuse să trimită arme moderne către Irak, în schimbul petrolului", a declarat parlamentarul.

Experții spun că Irakul ar putea fi într-adevăr interesat să cumpere sisteme de apărare aeriană S-400, sisteme chinezeşti de apărare aeriană HQ-9 și sisteme ucrainene de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune.

Rusia se declară dispusă să vândă Irakului sisteme S-400

La începutul lunii ianuarie, The Wall Street Journal a raportat, citând parlamentarii irakieni că Bagdad era interesat să achiziţioneze sisteme de apărare aeriană S-300 ruseşti, dar Moscova a plusat, declarându-se dispusă să vândă Irakului sisteme S-400.

Pe 14 ianuarie, Joey Hood, secretarul general adjunct al Statelor Unite, însărcinat cu afaceri american în Irak, a susținut că Washingtonul ar putea impune sancțiuni Irakului dacă cumpără sistemele de apărare antirachetă rusești.

Ulterior, comentând aceste amenințări, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova nu se teme de sancțiunile Washingtonului și știe să contracareze aceste sancţiuni. Între timp, în luna septembrie 2019, Al-Ziyadi a declarat că parlamentul irakian va oferi guvernului tot sprijinul și îi va furniza toată autoritatea și puterea legitimă în cazul unei decizii de cumpărare sisteme S-400.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy