Întrevedere la Chișinău între miniștrii de externe ai Republicii Moldova și Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În cursul zilei de astăzi, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația omologului său, Aureliu Ciocoi.

Ultima vizită la Chișinău a unui ministru de externe ucrainean a avut loc în 2014. În acest sens, șeful diplomației de la Kiev a remarcat că, în cele două țări trebuie făcute toate eforturile pentru a nu mai avea loc o asemenea pauză în dialogul la acest nivel.

Potrivit comunicatului oficial al Ministerului de Externe de la Chișinău, cei doi oficiali au convenit intensificarea contactelor la nivel înalt, inclusiv organizarea la începutul anului viitor a unei vizite în Ucraina a președintelui Republicii Moldova.

Miniștrii au reiterat atașamentul ferm al Republicii Moldova și Ucrainei față de promovarea consecventă a vectorului de integrare europeană, exprimând poziția comună că, acesta oferă perspective suplimentare pentru modernizare dar și pentru inițierea unor colaborări noi în dosarul moldo-ucrainean. „Trebuie să soluționăm subiectele cronice de pe agenda bilaterală și să mergem înainte”, a declarat șeful diplomației de la Kiev.

Oficialii au discutat și despre interacțiunea între ministerele de externe de la Chișinău și Kiev, inclusiv privind desfășurarea în perioada următoare a unor consultări pe tema integrării europene și cooperării bilaterale în cadrul platformele regionale și internaționale. Miniștrii au menționat necesitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică.

Un subiect distinct al întrevederii a vizat problematica de securitate, fiind reconfirmată poziția de principiu privind susținerea reciprocă a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și a Ucrainei. În acest sens, oficialul de la Kiev a precizat că, securitatea celor două state este interdependentă, acesta fiind principalul fundament, pe care trebuie să se bazeze relațiile celor două state. “Am fost de acord că securitatea Republicii Moldova înseamnă securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei e securitatea Republicii Moldova”, a reiterat Dmitri Kuleba în conferința de presă.

“Vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la apărarea suveranității și integrității statelor noastre. În acest context, am informat omologul meu despre inițiativa creării „Platformei Crimeea”. Ne așteptăm la participarea activă a Moldovei în acest proiect”, a adăugat Kuleba. Acesta a menționat că țara sa va sprijini în continuare Republica Moldova în vederea soluționării conflictului transnistrean.

La rândul său, ministrul de externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi a subliniat că a discutat cu omologul său ucrainean subiecte ce țin de securitatea regională și că pe acest spectru de chestiuni a fost identificată o înțelegere totală.

Comentariul autorului: După câștigarea alegerilor prezidențiale în 2016 de către candidatul susținut de Rusia - Igor Dodon, Republica Moldova a întrerupt aproape în totalitate dialogul cu țările vecine, România și Ucraina.

Odată cu venirea în decembrie la președinția Republicii Moldova a Maiei Sandu, care are în vedere reapropierea de Uniunea Europeană, se pare că guvernul de la Chișinău a schimbat vectorul de politică externă dinspre est spre vest.

În plus, premierul Chicu a criticat legea (inițiată de PSRM la indicațiile lui Igor Dodon) prin care ambasadei SUA de la Chișinău i-a fost luat (03.12.2020) terenul unde urma să își construiască noul sediu.

Guvernul Chicu al Republicii Moldova, susținut de Partidul Socialiștilor – PSRM, este considerat de către analiștii politici de la Chișinău, loial fostului președinte Igor Dodon, deși inițial la votarea sa în Parlament.

O explicație a noului comportament al guvernului moldovean ar fi evitarea alegerilor parlamentare dorite de Maia Sandu și menținerea controlului PSRM (partid care promovează apropierea de Rusia) asupra Legislativului de la Chișinău.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel