Întoarcerea Americii? Biden ar putea reveni asupra deciziei de a retrage SUA din Tratatul Cer Deschis

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Noua administrație care va prelua puterea la Casa Albă, începând cu data de 20 ianuarie, ar putea reveni și asupra deciziei președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii Tratatul Cer Deschis (Open Skies).

Chiar dacă unele linii trasate pe plan extern de către președintele în execițiu Donald Trump vor fi continuate și de președintele ales Joe Biden, e cât se poate de clar că în ceea ce privește Acordul climatic de la Paris SUA vor reveni. 

Deși acordul nuclear cu Iranul ridică cel mai mare interes, acord semnat de Administrația Biden-Obama în 2015 și din care Trump a retras America în 2018, se pare că și Tratatul Cer Deschis ar putea face subiectul unei reveniri.

 

Biden s-a opus deciziei lui Trump de a retrage SUA din Tratatul Cer Deschis

 

SUA s-au retras oficial în această săptămână din Tratatul Cer deschis, la aproape şase luni după ce preşedintele în exerciţiu Donald Trump a anunţat o decizie în acest sens.

Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, invocând faptul că Moscova ar fi blocat SUA să trimită avioane care să efectueze zboruri deasupra oraşului Kaliningrad de la Marea Baltică şi în apropiere de Georgia, zboruri permise prin acest document.

Doar că se pare că viitoarea administrație de la Casa Albă nu împărtășește această părere. Publicația Defense News scrie că președintele ales Joe Biden, care s-a opus deciziei SUA de a ieși din tratat, ar avea câteva posibilități de a reveni asupra deciziei lui Donald Trump.

Totuși, având în vedere că Senatul american e dominat de republicani, sursa citată precizează că nu este clar dacă Biden va reuși să adune o majoritate de două treimi necesară pentru a ratifica din nou tratatul. Cu toate acestea, ar mai fi o cale. Anume ca Biden să realizeze un acord executiv care ar necesita doar aprobarea unei majorități simple, atât în Camera Reprezentanților (dominată de democrați), cât și în Senat. Congresul ar trebui să aprobe finduri pentru continuarea participării Statelor Unite la Tratatul Cer Deschis.

 

Rusia amenință cu represalii țările din Tratat care vor oferi informații către SUA după retragerea Americii

 

Administrația Trump, susținută de mai mulți parlamentari republicani, a anunțat retragerea SUA din tratat în luna mai. Pe lângă acuzele la adresa Rusiei, Casa Albă a transmis atunci că informațiile obținute în tratat ar putea fi obținute rapid, cu costuri mai mici, cu ajutorul sateliților americani.

Interesant e că Rusia a amenințat că va aplica măsuri de represalii severe împotriva acelor ţări rămase în Tratatul Cer deschis care vor transmite SUA date ale zborurilor de observare efectuate după retragerea Statelor Unite din pactul respectiv.

"Nu cu mult timp în urmă, am aflat că Washingtonul duce un joc fără scrupule pe ascuns, cerând aliaţilor săi să accepte semnarea unor documente în conformitate cu care ei vor transmite SUA materiale despre zborurile de observare efectuate deasupra Rusiei. SUA cer europenilor să refuze Rusiei să efectueze zboruri de observare deasupra instalaţiilor militare americane în Europa", susţine Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena pe probleme de securitate militară şi control asupra armamentelor.

Tratatul, semnat în 1992, destinat consolidării stabilităţii internaţionale, permite statelor semnatare să trimită avioane în zboruri de supraveghere pe teritoriile celorlalte pentru a observa existenţa sau nu a unor instalaţii militare şi a altor obiective.

Tratatul, care grupează 35 de ţări, printre care şi România, permite survolul teritoriilor lor de avioane de recunoaştere neînarmate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel