Inteligența artificială, provocare de securitate cibernetică?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Inteligența artificială este cea mai incitantă inovație tehnologică a deceniului. Unii o aclamează ca pe o invenție pe măsura focului sau roții, alții, în schimb, o văd ca pe o amenințare nu doar asupra unor locuri de muncă ci pentru întreaga civilizație umană. În momentul de față, omenirea nu riscă să fie cucerită de inteligența artificială. Totuși, ea poate deveni o amenințare de securitate cibernetică în viitorul apropiat.

Securitatea cibernetică, la răscruce?

Conform unui raport publicat recent de World Economic Forum numește securitatea cibernetică una dintre provocările majore a următorului deceniu. Azi, lumea se bazează din ce în ce mai mult pe servicii digitale în viața de zi cu zi, de la cumpărături și plăți până la relațiile interpersonale și distracția pe Mr Bit. Dar digitalul pătrunde în multe alte domenii care poate nu sunt vizibile imediat pentru omul de rând, precum sistemul energetic, cel de circulație, educație sau chiar militar.

Creșterea dependenței pe sistemele digitale vine cu noi tipuri de vulnerabilități pe care atacatorii le pot folosi pentru a fura date sensibile sau a tulbura buna funcționare a lucrurilor.

 

Inteligența artificială vine cu noi suprafețe de atac

 

Cu un număr crescând de domenii care se bazează, sau se vor baza, pe algoritmi inteligenți în viitor, vor apărea și noi suprafețe ce pot fi atacate de elemente rău intenționate. 

Algoritmii sunt „antrenați” folosind cantități enorme de date, formându-și propriile reguli și proceduri bazate pe aceasta. Astfel, un algoritm IA poate fi compromis chiar din prima fază a existenței sale, în cazul în care este antrenat pe baza unor date eronate.

Acest lucru poate fi periculos în cazul algoritmilor de conducere autonomă a autovehiculelor, care, de exemplu, pot fi antrenate de a interpreta gresit semnele de circulație, cauzând haos pe drumuri.

 

Inteligența artificială drept armă de atac

 

Adevărata putere a algoritmilor inteligenți se arată, însă, când sunt folosite drept arme de atac cibernetic. Ele au potențialul de a îngreuna jobul responsabililor pentru securitate cibernetică prin abilitățile lor care sunt superioare unui atacator uman.

Un algoritm deștept poate scana cu o viteză fenomenală o rețea pentru a detecta orice fel de „găuri” de securitate, o procedură migăloasă și complicată pentru un om. Un astfel de algoritm nu doar că poate descoperi vulnerabilități dar poate chiar „decide” care metodă de atac poate fi cel mai eficient în utilizarea lor, și declanșa atacul instant. 

 

Inteligența artificială drept instrument de protecție

 

Același IA care poate scana instant o rețea și detecta vulnerabilități se poate, însă, folosi și drept instrument de protecție împotriva atacurilor cibernetice. Totul de pinde, până la urmă, de modul în care este folosit acest instrument puternic.

Algoritmul poate scana o rețea, detecta orice „gaură” în securitatea sa, și ori recomanda cea mai bună cale pentru a le „astupa” sau aplica patch-uri automat, după necesități.

 

IA, amenințare și aliat în securitatea cibernetică

 

Inteligența artificială este un instrument puternic care nu este nici malițios, nici benefic. Totul depinde numai de modul în care este folosit. Astfel, IA poate deveni în curând un puternic aliat sau o amenințare serioasă asupra siguranței lumii digitale, atât în domeniul civil, cât și în apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel