Înnoirea Armatei, misiune dificilă? Exemplul Croației e grăitor: Blindatele Bradley second-hand întârzie, iar modernizarea se amână pentru la anul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 M2A3/M3A3 Bradley la Grafenwoehr, 2014 / Armata SUA
M2A3/M3A3 Bradley la Grafenwoehr, 2014 / Armata SUA

Livrarea vehiculelor blindate Bradley către Croația nu va începe anul acesta așa cum era planificat, deoarece armata SUA și compania BAE Systems, producătorul Bradley, nu au ajuns încă la un acord cu privire la costul modernizării acestora. 

Zagrebul obținuse de la Statele Unite un contract pentru livrarea de 89 de vehicule Bradley second-hand, iar un sfert din preț urmează să fie suportat de partenerul american scrie N1info.

Dintre acestea, 62 de urmează să fie modernizate, cinci vehicule vor fi pentru antrenament, iar 22 pentru piese de schimb. Valoarea totală a contractului este de 196,4 milioane de dolari, din care donația americană se ridică la 51,1 milioane de dolari, iar Croația plătește restul de 145,3 milioane de dolari.

Livrarea vehiculelor către fabrica „Duro Daković” din Brod, situată în sud-estul țării, aproape de frontiera cu Bosnia, unde urma să înceapă modernizarea acestora, trebuia să înceapă la sfârșitul acestui an, însă media croată a aflat că, deși s-a ajuns la un acord cu producătorii de arme, comunicații și alte echipamente, nu s-a ajuns la o înțelegere și cu producătorul blindatelor Bradley, compania BAE Systems.

 

BAE Systems vrea să obțină același preț ca pentru echipamentele modernizate pentru Ucraina

Foto: Vehicule Bradley, Armata SUA

Experții Armatei Croate au selectat vehiculele și acestea sunt deja în proprietate croată, dar înainte de a le transporta în Croația, este necesar să se convină cu producătorii asupra prețului echipamentelor și al modernizării. 

Conform regulilor guvernului american, acest lucru este făcut în numele Croației de către armata americană, iar guvernul și Ministerul croat  al Apărării nu au nicio influență asupra derulării negocierilor.

Din informațiile presei, BAE Systems vrea să atingă un preț în concordanță cu cel convenit pentru piața ucraineană, care este mai mare decât cel prevăzut pentru Croația, în timp ce armata SUA dorește cel mai mic preț posibil pentru modernizare. Până în prezent, nu există informații despre momentul în care discuțiile s-ar putea încheia, deși interlocutorii asigură că acestea se apropie de final.

Având în vedere acest curs al evenimentelor, sosirea vehiculelor în Croația va fi amânată cu câteva luni și este așteptată în primul trimestru al anului viitor.

Un alt acord major care se negociază cu Statele Unite ale Americii este realizarea pachetului de ajutor militar de 140 de milioane de dolari pe care SUA l-au aprobat recent pentru Croația.

Croația ar cheltui cea mai mare parte din acel pachet, în valoare de 100 de milioane de dolari, pentru achiziția de elicoptere Black Hawk , iar restul ar fi destinat achiziționării de arme pentru elicoptere, echipamente suplimentare pentru Bradley.

De asemenea, sunt menționate sistemele de drone și rachetele Javelin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel