Serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reorganizează activitatea, trecând la o analiză de „360 de grade” a amenințărilor

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Forţelor Armate Franceze.
Militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Forţelor Armate Franceze.

După șocul atacului armat la scară mare al Rusiei împotriva Ucrainei, serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reconsideră prioritățile și extinde supravegherea amenințărilor pe toate direcțiile. Generalul-maior francez, Cyril Carcy, a declarat, recent, pentru publicația Breaking Defense că Direcția de Informații Militare „nu se mai poate concentra pe un unghi de 60 de grade între Africa de Vest și Orientul Mijlociu, dictat de lupta împotriva terorismului”.

Carcy, fost atașat al apărării la ambasada din Washington, și actual director-adjunct al Direcției de Informații Militare franceze (DRM - „Direction du Renseignement Militaire”), a declarat că războiul din Ucraina a forțat o extindere a zonelor de interes ale spionajului militar francez.

„Forțați din 24 februarie 2022, nu ne mai concentrăm pe un unghi de 60 de grade între Africa de Vest și Orientul Mijlociu dictat de lupta împotriva terorismului, ci privim constant în jur pe un spectru de 360 de grade, nu doar geografic vorbind, dar și cu integrarea domeniilor spațial, cibernetic și subacvatic”, a spus Carcy.

Pe lângă schimbarea de focalizare menționată mai sus, o altă schimbare majoră o reprezintă conectarea experților în culegerea informațiilor și datelor (collection experts and data-miners) cu analiștii, formându-se „celule de fuziune a informațiilor” care, ar trebui să ofere o evaluare mai documentată a informațiilor. Până acum câteva luni, cele două categorii de personal erau împărțite geografic între Baza Aeriană Creil din afara Parisului (pentru experții în culegere) și Ministerul Forțelor Armate situat la Balard în centrul capitalei (pentru analiști).

Există încă o mulțime de provocări asociate reformei — cum ar fi restructurarea resurselor umane și modernizarea sistemului IT — dar rezultatele se fac deja simțite în ceea ce privește calitatea și viteza de livrare a informațiilor furnizate și impactul acesteia asupra succesului operațiilor.

Schimbarea este condusă de convingerea DRM că, una dintre cele mai mari lecții ale conflictul din Ucraina este importanța informațiilor bune pentru o comandă-control (C2) eficientă în procesul de  țintire (command and control for targeting), precum și pentru comunicare strategică – ambele ca parte a descurajării, cât și utile pentru de-escaladare, evitându-se astfel să se ajungă la o escaladare periculoasă.

Carcy a subliniat că pe lângă informațiile și echipamentele occidentale cu rază lungă de acțiune (cum ar fi HIMARS-ul american și Caesar francez), succesul Ucrainei de până acum s-a bazat pe un C2 structurat și pe o agilitate incredibilă. Rusia, pe de altă parte, a suferit încă de la început din cauza lipsei de precizie a țintirii și a incapacității de a anticipa.

„Dacă Rusia are o profunzime strategică în sine (datorată suprafeței geografice mari – nota autorului), mai ales crucială în ceea ce privește regenerarea echipamentului și a trupelor, Ucraina a beneficiat de adâncimea strategică pe care o aduce sprijinul a peste cincizeci de state pe câmpul de luptă” a declarat  Carcy.

Viitorul va spune, dar campania ucraineană din 2022 ar putea servi planificatorilor militari ruși ca un semnal de alarmă pentru a avea informații bune și de încredere - o lecție pe care francezii au luat-o din primul război din Golf. Într-adevăr, lipsa atât a operațiilor la scară mare, cât și a organizării întrunite (acțiune comună a cel puțin două din categorii de forțe terestre, aeriene, navale – nota autorului) pe care le-au experimentat forțele armate franceze în acel conflict, a determinat crearea DRM în 1992, precum și investițiile masive făcute de atunci în capabilități spațiale.

În ultimii treizeci de ani, capacitatea de a exploata informațiile adunate dintr-o mare varietate de surse – sau „senzori strategici”, așa cum numește Carcy surse de informații precum ELINT, SIGINT, IMINT/GEOMINT și HUMINT) – pentru a oferi informații fiabile și verificabile a schimbat dinamica operațiilor, precum și relațiile armatei franceze cu aliații săi, în special cu Statele Unite. Deși Franța nu face parte din pactul de partajare a informațiilor Five Eyes, schimburile bilaterale de informații la cel mai înalt nivel clasificat au loc acum între Paris și Washington în mod regulat prin intermediul Comitetului Lafayette creat în urma atacurilor teroriste de la Bataclan din 2015.

Aliații occidentali sunt deosebit de atenți la războiul de mare intensitate care are loc în Ucraina. Această observație precisă va duce, fără îndoială, la o actualizare a TTP-urilor [Tactici, Tehnici și Proceduri – nota autorului] pentru a favoriza mai multă flexibilitate, agilitate, descentralizare a C2, redundanță, mai multe stocuri, mai multă masă - într-adevăr, așa cum se spune în faimoasa zicală „cantitatea are o calitate proprie” atribuită lui  Stalin - și așa mai departe”, a precizat Carcy.

În cele din urmă, totuși, Carcy a revenit la ideea că departamentul său are nevoie de o viziune „360 de grade” asupra lumii – și asta include să nu fii blocat doar în Ucraina care este la fel de important pe cât este de important acest conflict în curs.

Preocuparea este, desigur, că, cu cât durează mai mult acest război de uzură, cu atât va aduce mai mult beneficii Moscovei, în timp ce subminarea ordinii și echilibrului global exacerbează perspectivele de cucerire și tentațiile jucătorilor competitivi de pe scena internațională, punând în pericol nu numai țările noastre, dar și teritoriile noastre de peste mări” a spus el. „De aceea este absolut esențial să privim și în afara („zoom out”) Ucrainei, astfel încât să nu fim luați prin surprindere.”

Printre altele, DRM urmărește: „strategia de jaf a Grupului Wagner în Africa Centrală și în Mali; eludarea de către Rusia a sancțiunilor occidentale; eforturile Rusiei de a găsi furnizori de muniție de artilerie [și] activitățile militare rusești în afara Ucrainei”, a declarat Carcy.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel