Industria turcă de apărare intră puternic pe piața statelor NATO. După Polonia, Letonia dă de înțeles că va alege drone Bayraktar

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a făcut o vizită la un centru de producție a dronele de luptă ale Turciei. Sursa Foto: Baykar.
Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a făcut o vizită la un centru de producție a dronele de luptă ale Turciei. Sursa Foto: Baykar.

Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a făcut o vizită la un centru de producție a dronele de luptă ale Turciei, lângă Ankara, a declarat luni producătorul turc de drone Baykar într-o postare pe Twitter.

 

Pabriks a vizitat fabrica, care este deținută de compania turcă de apărare Baykar, și s-a întâlnit cu reprezentanții companiei, inclusiv cu directorul executiv al acesteia, Haluk Bayraktar. După vizita sa, Pabriks a lăudat activitatea industriei de apărare turce și contribuția sa la NATO.

„Industria turcă, cercetarea și dezvoltarea au cele mai înalte standarde și, fiind aliați în NATO, o apreciem foarte mult. Vă doresc tuturor succes!” a scris Pabriks pe Twitter .

Vizita lui Pabriks a determinat lansarea unor speculații că Letonia ar putea fi următorul stat membru NATO și al Uniunii Europene (UE) care va achiziționa drone din Turcia, în urma Poloniei, care a achiziționat dronele pe 24 mai după încheierea unui acord la Istanbul, semnat între președintele polonez Andrej Duda și omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan.

 

Letonia dă de înțeles că va alege drone Bayraktar

 

Pabriks a fost întrebat pe Twitter, de un alt utilizator, când va achiziționa Letonia drone Bayraktar. Pabriks a răspuns pur și simplu „Să sperăm că în curând”.

Nu a existat niciun anunț oficial din Letonia care se indice ca acesta se pregătește să cumpere drone de atac din Turcia, dar în urma vizitei sale la centrul Baykar, Pabriks a scris pe Facebook că este în interesul Letoniei să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Turcia. 

,,Turcia este partenerul nostru în NATO și sunt sigur că cooperarea noastră comună va contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Letoniei, precum și a industriei noastre militare locale”, a scris Pabriks pe Facebook.

Situată de-a lungul Mării Baltice, Letonia și-a exprimat nemulțumirea față de pretenţiile geopolitice şi acțiunile militare întreprinse în ultimii ani de vecina sa, Rusia, în special după anexarea peninsulei Crimeea, în anul 2014. 

Luna trecută, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. Serghei Lavrov a sugerat că Rusia este nemulţumită întrucât Turcia a vândut drone de luptă către Ucraina.

Conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah au reprezentat un adevărat triumf pentru dronele de atac turcești. De-a lungul ultimilor doi ani au apărut foarte multe știri referitoare la „neputința” complexelor de rachete și artilerie antiaeriană rusești de a intercepta şi dobora aceste UAV-uri.

Faptul că aceste drone şi-au dovedit utilitatea în condiţii reale de luptă a făcut ca multe state să fie interesate să poarte negocieri cu Turcia pentru a le achiziţiona.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel