Industria militară din Ucraina atrage: În 2024, Rheimetall dă drumul la producția de blindate, în timp ce concurența anunță ținta de producție - 100 de ASCOD

Vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41. Sursa Foto: Rheinmetall.
Vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41. Sursa Foto: Rheinmetall.

Companiile europene au pus ochii pe industria de apărare ucraineană.

Ucraina are mare nevoie de echipament militar din cauza invaziei ruse. În războiul care se prelungește de aproape doi ani, transportoarele blindate și tancurile fie sunt distruse, fie se uzează. Uneori, pot fi reparate, alteori nu.

Prima măsură de sprijin a fost furnizarea de echipamente occidentale.

Totuși, soluția sustenabilă este, evident, producția acestor sisteme direct în Ucraina, iar primii care și-au anunțat intenția de a deschide aici facilități de producție au fost cei de la Rheinmetall.

Germanii intenționează să înceapă producția încă din 2024, concernul fiind deja cel mai mare partener al Ucrainei în industria de apărare, potrivit informațiilor publicate de Reuters.

CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a explicat că producția de transportoare blindate Fuchs în Ucraina va fi posibilă de la sfârșitul verii 2024, în timp ce producția MLI-uri Lynx poate începe cel mai târziu în vara anului 2025. „După semnarea contractului, primul (Fuchs) vrem să fie gata în 6-7 luni, iar primul Lynx în 12-13 luni”, a spus Papperger.

 

Ucraina ar putea produce încă două modele celebre de MLI-uri

Mașină de luptă Ascod. Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Expoziția Internațională de Apărare și Securitate FEINDEF, de la Madrid, mai 2023

Ucraina a anunțat în octombrie o societate comună de apărare cu Rheinmetall AG pentru a ajuta producția locală de blindate.

Un demers similar a fost întreprins și în cazul colaborării cu General Dynamics, pentru producția MLI-urilor ASCOD. Compania americană a intrat în parteneriat cu ”Ucrainean Armor” pentru producția de ASCOD în Ucraina, iar acum se definitivează negocierile pentru ”cerințele specifice” ale Armatei ucrainene.

Un amănunt interesant este că oficialii ambelor părți au limitat comunicarea publică. Motivul este simplu: declarațiile din septembrie (privind viitorul parteneriat) au atras atenția spionilor ruși ”care au inițiat contramăsuri imediat după anunț”, așa cum recunoștea și Bohdan Petriv, inginer-șef adjunct al ”Ukrainian Armor”, într-un interviu cu directorul publicația ucraineană Defense Express.

Cu toate acestea, oficialul companiei ucrainene subliniază că, odată ce Ministerul ucrainean al Apărării va aproba proiectul, compania sa va putea produce aproximativ 100 de MLI-uri ASCOD, anual.

Suedia are, la rândul său, propunerea sa pentru piața ucraineană și trebuie menționat aici interesul suedezilor de la BAE Systems, cu MLI-ul CV90, pentru industria de apărare ucraineană.

CV90, sursă foto: BAE Systems

Astfel, pe 19 august, cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Suedia, cele două țări au semnat o declarație de intenție pentru consolidarea cooperării în ceea ce privește producția și întreținerea mașinilor de luptă ale infanteriei Combat Vehicles 90 (CV90).

Acordul de cooperare ar putea însemna primul pas către localizarea în Ucraina a producției comune de vehiculele de luptă ale infanteriei, deși declarația suedeză nu menționa în mod explicit planuri detaliate în acest scop.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel