Industria de apărare nu e pregătită de mobilizare. Producția pe timp de război în România, impusă companiilor străine care activează aici?

Sisteme HIMARS
EXCLUSIV
Sisteme HIMARS

Industria de apărare cu capital românesc are puține capacități de activare în contextul ipotetic al unei situații de război, e de părere general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu. Acesta a dezvăluit și că există un interes major din partea unor mari companii străine din industria de apărare pentru achiziționarea firmelor românești care s-au afirmat pe piață, dar a atins și subiectul producției pe timp de război în România.

Prezent în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal pe platforma DefenseRomania, în ediția de vinerea trecută, general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a vorbit despre interesul marilor companii în ceea ce privește firmele de succes din industria noastră de apărare.

„Există tendință destul de evidentă, ca firmele românești din industria de apărare, mai ales cele private, care s-au afirmat pe piață, să fie cumpărate și înghițite de către firmele (n.r. - giganți din industria de apărare mondială) care au interes mai ales din punct de vedere al racolării personalului de calitate, al oamenilor de excepție care lucrează în industria noastră de apărare”, spune generalul (rtr.) Bălăceanu.

Întrebat dacă poate da exemple concrete, generalul român a precizat doar că: „Sunt exemple în acest sens, ele nu au situațiile exacte, concrete. Vorbesc însă de o tendință și discuții care se poartă asupra achiziționării unor firme. În definitiv nu se vrea produsul firmei respective, cât mai ales cumpărarea specialiștilor”.

 

Ar trebui impusă marilor companii mondiale de apărare care activează în România, producția în țară pe timp de război?

 

2. Trageri cu... (trageri_sistem_larom_31017500.jpg)

Trageri cu sisteme LAROM. Foto: MApN

Președintele AORR atrage atenția că în cazul pregătirii economiei și a industriei de apărare pentru mobilizare, vom observa din păcate puține capacități care răspund cerințelor din partea industriei de apărare românești.

„Problemele legate de protecția industriei de apărare cu capital românesc trebuie să fie o prioritate. La fel și modul în care se realizează pregătirea economiei, în speță a industriei de apărare, pentru mobilizare. Vom constata că în situația în care analizăm concret ceea ce se întâmplă în România, în cazul aplicării prevederilor legale cu privire la mobilizarea industriei naționale de apărare pentru război, vom discuta de foarte puține capacități care răspund acestor cerințe.

Nu cred că există la ora aceasta obligativitatea celor care deschid filiale în România să continue producția și pe timp de război. Pentru că pe de o parte ar fi vorba de protecția personalului lor, pe de altă parte e vorba și de interesul lor care e legat de producția pe care o realizează firma mamă, nu neapărat o filială care s-a deschis aici”, a precizat generalul (rtr.) Bălăceanu.

Întrebat dacă e de părere ca în viitoarele contracte din domeniul apărării cu giganții din industria de apărare de peste ocean și cei europeni ar trebui să fie prevăzut acest aspect, ca producția pe timp de război să se facă în România și dacă țara noastră ar putea juca „atât de tare această carte în negocierile viitoarelor contracte”, generalul (rtr.) Virgil Bălăceanu a afirmat că ar trebui urmat exemplul Poloniei.

„Ar trebui să o joace. Pentru că avem exemplul Ucrainei și al Poloniei. Polonia poate să reprezinte un exemplu pentru noi din punct de vedere al revitalizării industriei naționale poloneze de apărare și a modului în care ei negociază mai ales pe transfer de tehnologie”, a precizat generalul român, care a adăugat că dacă comparăm Parteneriatele Strategice cu SUA ale României și Poloniei, polonezii în comparație cu noi  „au impus problematica legată de industria de apărare și cerința imperioasă ca prin transfer tehnologic să se realizeze producția și în Polonia”.

„Polonia e avansată și din punct de vedere al pregătirii industriei naționale poloneze pentru apărare în condiții de război, dar a avansat și în modalitate de pregătire a rezervei, respectiv a forțelor teritoriale pentru situații de conflict”, a conchis generalul Virgil Bălăceanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel