Indonezia vrea să cumpere toată flota de avioane Eurofighter Typhoon a Austriei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Indonezia și-a exprimat interesul pentru achiziționarea flotei austriece de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon

Ziarul austriac Die Presse a precizat duminică că ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a înaintat o scrisoare către omologul său austriac, Klaudia Tanner, în care preciza că Indonezia dorește să inițieze negocieri pentru cumpărarea tuturor celor 15 avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Austriece.

Potrivit Defense News, prin această achiziţie, Prabowo Subianto şi-a propus să continue modernizarea forțelor aeriene indoneziene, un obiectiv asumat de acum câţiva ani.

Scrisoarea era datată din 10 iulie și a ajuns la ministerul austriac al Apărării la sfârșitul săptămânii trecute, a precizat Die Presse, potrivt The Jakarta Post. Prabowo Subianto preciza în scrisoarea sa că a fost întotdeauna impresionat de tehnologiile şi know-how-ul european din sectorul apărării şi astfel ar fi interesat să achiziţioneze toate cele 15 aeronave Eurofighter Typhoon. Ministerul austriac al Apărării a confirmat primirea scrisorii pe 18 iulie, dar a refuzat însă să comenteze oferta, a mai spus ziarul Die Presse.

Austria a achiziţionat 15 avioane Eurofighter în 2003 – într-un contract în valoare de 2 miliarde de euro (2,28 miliarde USD – cel mai mare acord postbelic de cumpărare de arme încheiat până acum. Mai târziu, Viena s-a declarat dezamăgită de echipamentul avioanelor şi capacitatea lor de livrare, lansând acuzaţii de corupţie împotriva Airbus, intentând astfel un proces pentru recuperarea a 1,1 miliarde de euro.

Airbus conduce consorțiul Eurofighter Jagdflugzeug GmbH în colaborare cu alte firme europene de apărare, British BAE System și compania italiană Leonardo.

Consorțiul are patru linii de asamblare în Germania, Italia, Spania și Regatul Unit, acestea fiind şi cele patru state care se pronunţa în privinţa exporturilor de aeronave Typhoon, iar în cazul în care Austria decide să-i vândă Indoneziei toate cele 15 avioane are nevoie de aprobare din partea celor patru țări.

 

Indonezia este în căutare de avioane

 

La începutul acestui an, ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său francez Florence Parly, deoarece cele două țări își propun să încheie un acord de cooperare în domeniul apărării, în acest an.

Citeşte şi: A renunţat Indonezia la avioanele ruseşti Su-35? Moscova spune că nu, dar Jakarta se uită spre F-35

Ministrul indonezia al Apărării a explicat Franței că țara sa dorește să se înarmeze pentru a putea contracara ameninţările de securitate al Chinei. Jakarta ar fi interesată de 48 de avioane Rafale, 4 submarine clasa Scorpene și 2 corvete clasa Gowind.

La sfârşitul anului anului 2019, şeful Statului Major al Forțelor Aeriene Indoneziene, Yuyu Sutisna, declara că Indonezia, ca partea a unui program naţional de înzestrare ce se desfăşoară pe o perioadă de patru ani, intre 2020-2024, intenţionează să achiziţioneze două escadrile de avioane F-16 Block 70/72 Viper, ce mai nouă versiune a avionului american.

El menționa, la momentul respectiv, că Indonezia deţine în prezent 33 de avioane multi-rol F-16 Fighting Falcon care au prezentat până în prezent vârful de lance al Forţelor Aeriene Indoneziene, ţinând astfel să precizez că ţara să intenționează, de asemenea, să cumpere 35 de avioane de vânătoare fabricate din Rusia, în următorii cinci ani.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit că Indonezia, alături de Coreea de Sud, este parte în programul KF-X de Sud – programul care urmărește dezvoltarea unui nou avion de luptă multi-rol. Indonezia care s-a angajat să suporte 20% din costul programului, deoarece urmărește ca prin viitoarele achiziţii de avioane KF-X să înlocuiască aeronavelor F-16 și Su-27.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel