A renunţat Indonezia la avioanele ruseşti Su-35? Moscova spune că nu, dar Jakarta se uită spre F-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia neagă informaţiile potrivit cărora Indonezia a anulat contractul pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Su-35, dar un înalt oficial din ministerul indonezian al Apărării a dat de înţeles că Jakarta ar vrea avioane americane de generaţia a V-a F-35 Lightning II.

Cu câteva zile în urmă, mass-media rusă anunţa că Indonezia a renunțat la decizia sa de a achiziționa avioane Su-35 și grăbindu-se să acuze Statele Unite că s-ar afla în spatele acestei decizii prin amenințări cu impunerea unor sancțiuni economice. Astfel, Jakarta ar fi fost forțată să se retragă din contract.

Indonezia intenționa să achiziționeze un număr de 11 avioane Su-35. Fără să existe o informare oficială, o parte din media rusă a transmis, citând surse de la Jakarta, că țara din sud-estul Asiei ar fi renunțat la această decizie.

În cursul zilei de ieri, ziarul rusesc Vedomosti , care citează două surse din industria aviației ruse, a precizat că acordul care prevede furnizarea a 11 avioane de vânătoare Su-35 către Indonezia nu a fost reziliat.

Potrivit surselor ziarului, Rusia nu a primit o notificare oficială privind încetarea acordului. Unul dintre motivele incapacității de a implementa acordul este necesitatea unor aprobări suplimentare pentru a finanța furnizarea.

Contractul pentru achiziția a 11 avioane de vânătoare Su-35 de către Indonezia a fost semnat pe 14 februarie 2018 la Jakarta. Valoarea contractului este de 1.154 miliarde USD.

Presiuni din partea Statelor Unite ?

Washingtonul a oferit cea mai recentă și mai avansată versiune a avionului de luptă F-16, F-16 Viper, ca alternativă la avioanele ruseşti Su-35. În schimb, Jakarta pare interesată să achiziţioneze cel mai avansat şi cel mai spus avioan american de vânătoare, disponibil la export, F-35, precizează revista Naţional Interest.

Afirmaţiile ruşilor potrivit cărora Statele Unite ar fi făcut presiuni asupra Indoneziei să renunţe la contractul pentru avioanele de vânătoare ruseşti Su-35, infirmate chiar de ministrul adjunct al Apărării al Indoneziei, Sakti Wahyu Trenggono.

Oficialul din ministerul indonezian al Apărării a indicat că Jakarta ar putea lua în calcul o posibilă achiziţie a unor avioane F-35 Lightning II, produse de compania americană Lockheed Martin, pentru a răspunde cerințelor Forțelor Aeriene Indoneziene de a avea în dotare avioane de ultimă generaţie.

Trenggono a declarat, pe 18 martie, pentru postul de televiziune CNN Indonezia, că Indonezia nu a renunţat la achiziţia de aeronave de luptă multi-rol Sukhoi Su-35 „Flanker-E pentru Forțele Aeriene Indoneziene, chiar dacă acest program de achiziții se confrunta cu unele provocări. "Nu putem cumpăra încă [Su-35] pentru că există unele obstacole", a spus el, fără să explice care sunt acestea, potrivit publicaţiei Jane.

Având în vedere aceste obstacole întâmpinate, Trenggono a declarat că Indonezia are în vedere și o ofertă pentru avioane F-35 care pot fi achiziţionate printr-un acord guvernamental cu Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel