Pas important în proiectul KF-X, viitoarele avioane multirol ale Coreei de Sud

Tudor Curtifan |
Data publicării:
KAI KF-X
KAI KF-X

Programul KF-X, care urmărește dezvoltarea unui viitor avion de luptă multirol, a făcut un pas important.

Astfel, compania GE Aviation a anunțat, citată de publicația Defense News, că a efectuat livrarea primului motor destinat programului avioanelor multirol KF-X.

Noile avioane ale Coreei de Sud, dezvoltate intern, vor înlocui treptat aeronavele F-4 Phantom II  și Northrop F-5E Tiger II.

Seulul se raportează la noile aparate ca fiind de generația a V-a, iar dezvoltarea acestora ar trebui finalizată în 2026.

Producătorul GE Aviation a anunțat la finalul săptămânii trecute că în luna mai a livrat primul motor F414-GE-400K către Korea Aerospace Industries, compania sud-coreeană care se ocupă cu dezvoltarea programului.

Motoarele F414 se regăsesc de asemenea și pe aeronavele Boeing F/A-18 Super Hornet, JAS 39 Gripen, dar și pe aparatele indiene HAL Tejas.

 

Indonezia e parte în programul KF-X alături de Coreea de Sud, dar Jakarta a rămas în urmă cu plățile

 

Dar Coreea de Sud nu este singură în acest program. Alături de Seul, partener în cadrul programului KF-X este și Indonezia care s-a angajat să suporte 20% din costul programului. Indonezia urmărește prin KF-X înlocuirea aeronavelor F-16 și Su-27. Sursa citată precizează însă că Indonezia, pe fondul unei crize financiare, a rămas în urmă cu plățile aferente programului.

În ceea ce privește armamentul, Korea Aerospace Industries a anunțat că pe viitoarea aeronavă vor fi integrate rachete aer-aer Meteor dezvoltate de MBDA.

Contractul cu MBDA include asistență pentru Korea Aerospace Industries în cadrul procesului de integrare, transfer de know-how și producția echipamentului pentru campaniile de testare.

Meteor este cea mai avansată rachetă aer-aer din lume, având un sistem de propulsie unic care îi permite să zboare mai departe și mai repede decât orice altă rachetă aer-aer, fiind astfel capabilă să doboare ținte în mișcare aflate chiar și la limita extremă a razei de acțiune, potrivit companiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel