Până la invazia rusă în Ucraina (februarie 2022), majoritatea statelor din Flancul Estic al NATO (inclusiv țările nordice, cele baltice, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria) nu prioritizau achiziția de sisteme antiaeriene cu rază lungă.
Strategiile lor erau centrate pe apărare antiaeriană de rază scurtă și medie precum (NASAMS, SPYDER sau IRIS-T SLM/SLS), precum și pe sisteme portabile de tip MANPADS.
La acest moment, singurele state din Flancul Estic care dețin sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune sunt România și Polonia, doi piloni majori în arhitectura de securitate a Flancului Estic al NATO. Amintim că ambele țări au achiziționat sistemul PATRIOT (MIM-104), iar Statele Unite operează - la Deveselu și Redzikowo - singurele baze Aegis Ashore din Europa, pentru a asigura apărarea împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune.
Încă un stat din Flancul Estic vrea să cumpere sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești
Totuși, invadarea Ucrainei a dus la o reevaluare rapidă: Rusia folosește masiv rachete balistice, Ucraina a supraviețuit inclusiv datorită sistemelor cu rază lungă Patriot și SAMP/T, apărarea multi-strat devine esențială în cazul unor lovituri aeriene masive cu drone și rachete (atacuri care erau de neconceput acum câțiva ani).
Cehia pare că a înțeles că are nevoie de o apărare antiaeriană mai solidă și pregătește un nou concept care include achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă împotriva rachetelor balistice, notează publicația cehă Novinky, care îl citează pe șeful apărării aeriene terestre din Armata Cehiei.
Primul pas pentru o apărare consolidată a fost făcut în anii precedenți, când Cehia a achiziționat din Israel patru sisteme antiaeriene cu rază medie SPYDER care vor înlocui vechile baterii sovietice 2K12 - KUB.
De asemenea, cehii au semnat, înaintea României, pentru achiziția a 24 de aeronave F-35 care vor participa inclusiv la misiuni de apărare aeriană, integrate în sistemul național și al NATO.
Pasul trei este achiziția de sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune care să fi folosit împotriva rachetelor balistice.
”Studiem nu doar experiența din Ucraina sau Siria, ci și de ce este capabil Iranul și cum se apără Israelul. Avem un concept dezvoltat de forță aeriană care include aeronave și rachete. Însă, având în vedere amenințările pe care le vedem în lume, se pare că avem nevoie de ceva mai mult decât ce avem acum”, a declarat colonelul Jaroslav Daverný, șeful apărării aeriene terestre.
Ce sistem ar putea cumpăra Cehia
„Ne uităm în jurul lumii și ne vin în minte trei producători. Este scump și nu este ușor de obținut. Dacă l-am comanda astăzi, l-am primi abia peste aproximativ șapte ani”, notează Daverný.
Deși colonelul nu a menționat vreun nume de producător, singurele variante similare cu PATRIOT-ul american sunt sistemul european SAMP/T (MAMBA) și cel israelian David’s Sling, care a fost preferat de Finlanda.
Finlanda va fi, astfel, primul stat NATO care achiziționează sistemul de apărare antiaeriană israeliano-american.
David’s Sling - produs de Rafael Advanced Defense Systems (Israel) și Raytheon Technologies (SUA) - este conceput pentru a intercepta o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și avioane, la distanțe cuprinse între 40 și 300 km.
SAMP/T (cu rachetele Aster 30) este un sistem franco-italian, dezvoltat în cadrul UE și complet integrabil cu sistemele de comandă/control NATO (ACCIS, Link-16 etc). Este eficient împotriva rachetelor balistice, iar viitoarele rachete Aster 30 Block 1 NT (în dezvoltare) vor acoperi o rază de aproximativ, 150 de km, comparabilă cu cea a sistemului Patriot.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News