Înarmarea Serbiei de către Rusia. Belgradul riscă să fie sancţionat de către Washington

S.I. Catalin |
Data publicării:
Armata Serbiei a decis să achiziţioneze un sistem de rachete hipersonice ruse cu rază scurtă de acţiune de tip Pantsir-S.
Armata Serbiei a decis să achiziţioneze un sistem de rachete hipersonice ruse cu rază scurtă de acţiune de tip Pantsir-S.

Un funcţionar american a efectuat, vineri, o vizită la Belgrad pentru a discuta despre cumpărarea unor sisteme avansate de rachete antiaeriene ruseşti, care ar putea expune Serbia la sancţiunile americane, potrivit EuroNews care citează agentia de stiri Reuters.

Armata Serbiei depinde în mare măsură de tehnologia militară rusă şi sovietică, dar vânzările de arme ale Rusiei au fost lovite de sancţiuni SUA pentru rolul Kremlinului în conflictul din estul Ucrainei.

Agenţia de ştiri sârbă Beta a declarat că Thomas Zarzecki, un trimis al Biroului pentru Securitate Internaţională şi Nonproliferare a Departamentului de Stat, va discuta despre respectarea sancţiunilor în timpul unei vizite care nu a fost anunţată de ambasada SUA.

Funcţionarii de la ambasadă nu au putut fi contactaţi, iar Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail.

Serbia a achiziţionat recent lansatoare de rachete antiaeriene Pantsir din Rusia şi livrările sunt aşteptate în următoarele câteva luni. În ultimii ani, Belgradul a cumpărat, de asemenea, avioane ruseşti mig-29, elicoptere, tancuri şi transportatoare blindate.

Preocupările americane au crescut luna trecută, când Rusia a trimis sistemul său de apărare anti-rachetă S-400 şi lansatoare Pantsir în Serbia pentru un exerciţiu militar comun. Evoluţia a subliniat dorinţa Moscovei de a păstra un aliat slav tradiţional deşi Belgradul urmăreşte legături cu NATO şi încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Matthew Palmer, emisarul SUA pentru Balcani, a declarat săptămâna trecută că Serbia ar risca sancţiuni pentru tranzacţiile de arme cu Rusia. În cadrul sancţiunilor, Serbia s-ar putea confrunta cu pedepse de la interdicţiile de vize până la refuzul licenţelor de export.

Joi, preşedintele Aleksandar Vucic a cerut sârbilor să nu se teamă că vor fi impuse sancţiuni Serbiei similare cu cele din anii 90 în timpul războaielor balcanice. „Atunci când SUA decid asupra unor astfel de sancţiuni ... ei o impun împotriva unei companii sau a unei persoane fizice, nu împotrivă unei întregi naţiuni”, a afirmat el.

Serbia şi-a declarat "neutralitatea militară" - un concept care de fapt înseamnă orientarea către Rusia - în 2006 şi s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2015, deşi nu caută apartenenţa deplină la alianţa condusă de SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel